Бюлетин

Интерконекторът с Гърция на финалната права, но без акт 16

След като на 8 юли довършихме дейностите по интерконектора с Гърция, днес вече имаме съществен напредък по финализирането на документалната част, която е нужна, за да влезе връзката в експлоатация. Това обяви на брифинг в Министерския съвет министър-председателят в оставка Кирил Петков.

Петков информира, че вече има акт 14, като проектната компания (ISGB) е поела ангажимент да осигури акт 15 и 16 в рамките на следващите четири седмици. Цената газа пада допълнително, когато имаме акт 16, каза Петков. Той отбеляза, че ползите от интерконектора ще се отразят пряко на живота на хората, точно когато идва зимата.

“През последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект. Т.нар. евроатлантици реално скрито са работили за интереса на “Газпром”. Правителството доказа, че този проект може да бъде довършен в следващите шест месеца”, посочи премиерът в оставка.

Според Петков, ако още през август не се стигне до издаването на акт 16, въпреки готовността на всички участници в процеса, това ще означава, че отново сме се върнали в годините, в които националният интерес не е водещ. Вярвам, че това няма да бъде така, отбеляза премиерът в оставка.

На брифинга министърът на енергетиката в оставка Александър Николов допълни, че от 1 октомври нататък може да има осезаемо намаляване на цената на природния газ, като следствие от пускането в експлоатация на гръцката връзка.

„Това е ефектът за България. Проектът обаче не е важен само за България, а е важен за целия регион“, смята Николов. Той допълни, че България е първата страна, която е идентифицирала Азербайджан и доставките на газ от там по южния газов коридор като възможна алтернатива от конвенционален характер за енергийната сигурност на Югоизточна Европа.

„Фактът, че към днешна дата, дори при все още липсата на търговска експлоатация на гръцката връзка, се получават пълните количества от Азербайджан, е ясно показателен за всички“, коментира той.

Напредъкът по пускането на търговската експлоатация потвърди и изпълнителният директор на ISGB Теодора Георгиева, чиято компания изгражда газовата връзка от българска страна. Тя припомни, че енергийните регулатори на Гърция и на България вече са издали официално съвместно решение, с което компанията е сертифицирана като независим оператор.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам