Бюлетин

Инвестиционната програма на АПИ предвижда около 3000 км. пътища да бъдат ремонтирани през 2022 г.

Ремонт на около 3000 км пътища предвижда одобрената инвестиционна програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за 2022 г., съобщиха от пресцентъра на агенцията. Картите с пътищата за ремонт по области са публикувани на интернет страницата на АПИ.

Текущ ремонт се планира за около 1300 км пътища. За над 1200 км ще продължат ремонтните дейности, започнали през миналата година. Основен ремонт ще се прави на 230 км, за които има проектна готовност. За близо 200 км от тях вече са започнали обществените поръчки за избор на изпълнители на основния ремонт и строителния надзор. Разработват се технически проекти за ремонт на близо 660 км. Наличието на проект е първата и задължителна стъпка за предприемането на качествени ремонтни работи. Заложено е през тази година да бъдат обявени процедурите за възлагане проектирането при ремонта на над 2600 км пътища.

За първи път при изготвянето на ремонтната годишна програма на АПИ беше дадена възможността на гражданите да подават сигнали и предложения за ремонт на пътни участъци от републиканската мрежа, припомнят от Агенцията. Експертите в АПИ разгледаха детайлно постъпилите над 210 предложения. На база проектната готовност, състоянието на трасето, интензивността на трафика, е решено кои от предложените за ремонт участъци да се включват в програмата за 2022 г. и кои да се заложат за следващите години.

На картите в синьо са отбелязани пътищата, които ще бъдат ремонтирани по програмата за текущ ремонт. В зелено са отсечките за основен ремонт. В червено са пътищата, които тази година ще се проектират, за да имат готовност да се включат в инвестиционната програма през 2023 г.

Още от Built.bg:  Пътната агенция пита българите кои участъци се нуждаят от ремонт през 2023 г.

Сред предложените от гражданите участъци, включени в ремонтната програма за 2022 г., е пътят през Дюлинския проход – най-кратката връзка между общините Варна и Бургас през Стара планина и алтернатива на първокласния път Варна – Бургас. За основния ремонт на прохода, както и на още 10 отсечки в областите Бургас, Варна, Стара Загора, Хасково, Видин и Смолян АПИ стартира процедурите за избор на изпълнители и се предвижда до края на годината дейностите да бъдат възложени. Сред тях са и отсечки, за които гражданите също са посочили необходимостта от обновяване. Това са пътищата Росен – Веселие – Ясна поляна и Маринка – Визица в област Бургас, както и пътят Раброво-Периловци-Шишенци в област Видин.

В инвестиционната програма на АПИ е предвидено през 2022 г. да бъдат обявени процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители и строителен надзор при основния ремонт на тунелите „Траянови врата“ на АМ „Тракия“, на „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“. Целта е съоръженията да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за безопасност.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам