Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Инвеститорът на Алепу: На ход са професионалистите. Еко министърът: Чакаме РДНСК

Преди дни излезе решение на Административен съд – Бургас, с което се отхвърля искането за обявяване за нищожно на решението на РИОСВ Бургас за съгласуване на инвестиционното предложение за изграждане на курортен комплекс „Алепу Вилидж“. В интервю за „24 часа“, инвеститорът Стоян Василев коментира следното:

Важното е следното: съдът е разгледал обстойно всякакви хипотези, свързани със съгласуването на инвестиционното предложение по линия на екологично законодателство и компетенции на органите, и не са открити нарушения или други пороци.

Според Василев общественото мнение е било подвеждано много популистко през годините. Василев смята, че фактите са различни.

Факт е, че това място преди десетилетия представляваше само обрасли с храсталаци и тръни частни ниви, с минаващ покрай тях път, който още тогава пропадаше. Факт е, че мястото няма нищо общо с блатото Алепу. Факт е, че проектът спаси и пътя, и плажа от разрушаване.

Василев уточнява, че решението на РИОСВ Бургас, както и цялата процедура по одобряване на инвестиционното предложение и съгласуването му с разпоредбите на екологичното законодателство, са едни от най-проверяваните в цяла България. Процедурата е стартирала през 2005 год., с одобрени подробни устройствени планове, с одобрен Общ устройствен план и още тогава са правени оценки за въздействие върху околната среда. При заявяване на конкретното инвестиционно намерение има одобрение, съгласувано с МРРБ, Геозащита Варна към МРРБ, Басейнова дирекция, общината, РИОСВ.

Освен това, има оценка за съответствие със съответните доклади, становища и наблюдения, минавани на обществени обсъждания. В началото на 2017 г. предложението е съгласувано. След това е имало жалба срещу решението на РИОСВ от Асоциация на парковете в България. На база на тази жалба Министърът на околната среда и водите отменя решението. Дадени са допълнителни указания, направени са допълнителни обследвания, наблюдения и анализи, нов доклад – и в края на 2017 е издадено сегашното решение на РИОСВ за съгласуване на инвестиционното предложение.

Още от Built.bg:  Джо Байдън се оттегли от канпанията за президент на САЩ

Инвеститорът на Алепу – Стоян Василев, заявява пред “24 часа”, че при него не са стигали никакви официални документи за започване на процедура по събаряне на комплекс Алепу.  Според Василев министърът на регионалното развитие и благоустройството – Гроздан Караджов и народният представител Мирослава Петрова са заблудени целенасочено. В решението на ВАС, според инвеститора, няма и ред за незаконен строеж или премахване, а само отношение към процедурата за издаване на разрешителното.

Попитан дали строежът е подпорна стена или хотел, Василев заявява:

Ето какви са фактите. Инвестиционното намерение и проектите са както за съпътстващо укрепително съоръжение, така и за курортен комплекс. Но построеното, което се вижда на всички репортажи и снимки, е само етап 1 – а именно укрепителното съоръжение.

Снимка: “24 часа”

Относно информацията, че се виждат заготовки на стаи и асансьори, Василев отрича това да е вярно.

Вижте графиката на проекта – синьото е укрепителното съоръжение. Това е изграденото до момента. Това е въведеното в експлоатация с акт 16 на ДНСК. Това съоръжение трябва да остане, за да не се свлече скатът. Тези кутийки, които хората мислят за стаи, всъщност са контрафорсите на съоръжението и ревизионни шахти за самите пилоти за мониторинг. (…) Трябва категорично да се подчертае, че в момента частен инвеститор е свършил работата на държавата, а именно да се укрепи едно свлачище, което предпазва общински път и косвено – изключителна държавна собственост – плаж Дюни.

Според Василев, ако това не е било построено, свлачището неминуемо е щяло да погълне и пътя, и плажа, а пречиствателната станция може да се компроментира при активизиране на свлачищни процеси. „И тук идваме до втората заблуда, свързана с „бутането“ и събарянето“, казва Василев.

По етап 2 няма изпълнено никакво строителство и няма какво да се бута. Пак ще повторя, реализираното до момента е само етап 1. Нещо повече – съгласно мониторинга и доклада на МРРБ и Геозащита – цялото съоръжение в момента прекрасно изпълнява функциите си и имаме нарочно предписание и указание от 2020 г. да не махаме и пипаме нищо – иначе ще се компрометира цялата структура и функциониране на съоръжението.

Стоян Василев пита и кой ще поеме отговорността за компрометиране на укрепителното съоръжение, ако строежът бъде премахнат.

Предвиденият в етап 2 комплекс ще го затвори и предпази от външни влияния, като в същото време ще укрепи допълнително цялата структура и ще разпредели още усилието, което земните маси оказват. Във втория етап се предвиждаха и съпътстващи процедури, включително по допълнително отводняване и дренажи. Този проект е мислен няколко години чисто инженерно.

Инвеститорът смята, че конструктивно има три варианта. Първият е да се реализира проекта, за да може това, което се вижда, да се затвори и да има красива сграда. Вторият е  държавата да направи друго укрепително съоръжение, подобно на съществуващото в момента, на 50 метра зад сегашното и след това да събори настоящето. В този случай инвеститорът трябва да бъде обезщетен, защото всичко е строено с необходимите документи и след съответните процедури. Василев смята, че държавата ще похарчи между 15 и 20 милиона лева, като резултатът ще е същият.

Още от Built.bg:  Нови правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите
Снимка: БТА

Има и трети вариант – просто да махнем всичко и да оставим пътя и пречиствателната станция да слязат на плажа. Не мисля, че има разумен човек, който да го иска.“, заява Стоян Василев пред „24 часа“.  Попитан какво ще прави от тук нататък, той заявява, че ще изчака да му бъдат изпратени официални документи и се надява „разумът ще надделее“. „Все пак сме правова държава и всичко трябва да става по законен ред. Крайно време е да заговорят професионалистите, а не популистите.“, коментира Василев.

В същото време, от еко министерството като, че ли все още нямат ясна представа какво точно трябва да се случи от тук нататък със строежа на „Алепу“. Тази сутрин пред България он Еър, министърът на околната среда и водите – Борислав Сандов, коментира, че според него най-удачно би било, ако построеното бъде заровено.

Предстоят действия на РДНСК, те трябва да съгласуват всичко с нашето министерство. Експертите ще се произнесат по какъв начин да бъде възстановен теренът. Най-добре е да бъде заровено това съоръжение, частично или изцяло. Ако бъде заровено, ще се възобнови скатът. И ще трябва да се засадят местни видове“, каза още министърът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам