Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Инхаус поръчките – само при изключителен случай. Общините – с проектно финансиране за капиталови разходи

ПП предлага общини, които нямат общи устройствени планове до края на 2022 г., в бюджета за 2023 г. да не получават средства за капиталови разходи.

Такава беше позоцията на съпредседателят на ПП Асен Василев по време на дискусията по темата регионално развитие. В разговорите участваха представители на БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”, които представиха своите виждания по темата. Разговорите са с цел изработване на коалиционно споразумение, информира БТА.

Предлага се също язовирите да се разделят между различните ведомства на база на това за какво се използват – тези за напояване да отидат към земеделското министерство, за питейни нужди – към регионалното министерство, и съответно ВиК холдинга, ако тази структура се запази, а язовирите за енергоподаване да отидат към енергийното ведомство. Ако има такива, които са със смесени цели, да се направи съответната преценка къде да отидат.

По време на разговорите се акцентира върху предложението  да се задели ресурс в централния бюджет за поемане на разходите по изпълнение на всички влезли в сила решения за разрушаване на незаконното строителство.

В рамките на Бюджет 2022 да се заделят средства за целта, после ще си ги търсим по съдебен ред, каза Василев.

ДНСК трябва да направи преглед на всички обекти, които потенциално попадат в обхвата на защитените територии или в обхвата на Черноморската територия, и да установи дали има нарушения при строителните книжа. Ако има такива, ДНСК трябва да предприеме съдебни действия, предлагат от ПП.

Йордан Терзийски от ПП акцентира върху това, че се планира изграждането на единна актуализирана ГИС системата, което ще в подкрепа на инвеститорите да разполагат с ясна база данни. Според политическата формация трябва да има механизъм за стимулиране на общините да привличат инвестициите, да си партнират и да участват в общи обществени поръчки.

Още от Built.bg:  Тръмп е първият държавен глава в САЩ, който застава пред наказателен съд

По думите на Терзийски това ще намали корупцията и ще им позволи да получават по-добри цени.Терзийски каза, че Плановете за интегрирано развитие сега не се ползват пълноценно и трябва да има междуведомствена координация.
От политическата формация предлагат да има структура за обучение и консултации в подкрепа на общините при кандидатстването по европрограмите, за да не се налага използването на консултанти, както и да има училище за администратори. Работи се активно по създаването на Кодекс за териториално и регионално планиране, който да обхваща всички закони, свързани със строителния процес.

За ВиК сектора се планира да има одит на ВиК холдинга и изграждане на система за онлайн мониторинг, която да осигурява възможност за превенция и ранно предупреждение при пожари, наводнения и свлачища.

Консенсус бе постигнат по това капиталовите разходите на общините извън нормалното капиталово планиране да бъдат одобрявани на проектен принцип заедно с държавния бюджет от Народното събрание, а МРРБ трябва да дава методическа помощ за изготвяне на проектната документация.

По темата за финансовата децентрализация предоставяне и предложението на ДБ два процентни пункта от данъка върху физическите лица да остават в общините, Василев коментира, че това ще доведе до това малките общини да останат без ресурс. С което от БСП се съгласиха. Дискутиращите решиха предложението да остане като дискусионно и да се разгледа по време на дискусиите по темата “финанси”.

Василев напомни, че страната е изправена пред риск от загуба на около 700 млн. евро във ВиК сектора. Холдингът не е оптимално управляван, а той е създаден, за да се направят огромни капиталови ремонти, а общините нямат ресурс, напомни той причината за създаването на холдинга.

Още от Built.bg:  Кои са предложените служебни министри в кабинета "Главчев"

По думите му в следващите година – две поне няма как да бъде премахнат, без да загубим еврофинансирането. По тази причина най-целесъобразно е да се фокусираме върху организация на работата му и затова сме за спешен одит на холдинга и да се помисли как да се подобри управлението на тази структура, допълни Василев. За приоритетно инвестиране във ВиК инфраструктура се обединиха участниците в дискусията.

На политическо равнище ще се решава темата за това дали пътната агенция да остане в МРРБ или да отиде към транспортното ведомство, както искат от ПП, се разбраха дискутиращите. Съгласие бе постигнато за това да се направят функционални анализи на АПИ.

При обсъждането на проблема за индексация заради ръста на цените на строителните материали на сключените договори по проекти, финансирани по оперативните програми, Василев каза, че не е склонен на такава предвид това как са възлагани обществените поръчки.

Предложението на Василев е в Закона за обществените поръчки да залегнат европейските норми по ФИДИК за инфраструктурни проекти, с което проблемът с индексацията ще се реши занапред, а не за съществуващите проекти. Василев предложи възложителите по ЗОП да пускат инженеринг процедури само с методически указания.

В Закона за обществените поръчки да се регламентират инхаус поръчките при изключителни случаи и да се търси механизъм за регламентирането на публично-частното партньорство, се съгласиха представителите на партиите.

Сред дебатираните теми бяха обхватът и тарифите на тол системата, както и това дали да има промени в Закона за устройството на територията или да се прави нов закон или кодекс.

Дискутиращите се съгласиха да се изработи план, инвестиционна програма и осигуряване на финансов ресурс за защита от ерозия, корекция на реки.

Още от Built.bg:  Испания прекратява програмата за т.нар. "златни визи" за чуждестранни инвеститори в недвижими имоти

Като дискусионни останаха темите за държавната подкрепа за фотоволтаици за домакинствата в многофамилните жилищни сгради, както и това областните управители да имат инвестиционен бюджет, което не се подкрепя от ПП.

По темата за санирането на многофамилните жилищни сгради дискутиращите се съгласиха да се направи пилотно конструктивно обследване на извадка от панелни сгради.

Обсъдена бе и възможността за осигуряване на целеви средства и вменяване на отговорност на общините да правят цялостна реконструкция на изоставени сгради – недвижима културна ценност, а предложението да има данъчни стимули за зелено строителство ще бъде обсъдено на предстоящата дискусия по темата “финанси”. Прието бе предложението за подземния кадастър.

Дискутиращите се съгласиха да започне активна работа по въвеждане на второ ниво на местно самоуправление, както и с това, че мястото на служба ГРАО е в МВР.

Прието бе и да се направи спешно обследване на язовири, като сред тях от ДБ посочиха “Тича”, “Камчия”, “Ястребино”, “Студена”, “Бели Искър”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам