Бюлетин

Инженерното чудо край Александрия

Египетско-доминиканска археологическа експедиция на Университета в Санто Доминго е открила подземен тунелен акведукт на дълбочина тринадесет метра в района на древния град Тапосирис Магна, който се намира на 30 километра западно от Александрия, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. 

Генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири обясни, че тунелът е висок два метра и дълъг около 1305 метра. Първоначалните проучвания показват, че той е подобен на смятания за инженерно чудо Тунел на Евпалин, който се намира на остров Самос в Гърция.

Част от подземния водопровод е на дъното на Средиземно море, като от наносите там са изкопани глинени съдове, разказа ръководителят на екипа Катлийн Мартинес. Потънали под вода са и част от основите на храма в Тапосирис Магна. Историческите доказателства сочат, че между 320 и 1303 година от н.е. средиземноморският бряг на Египет е бил разтърсен от най-малко двадесет и три земетресения.

При предишни разкопки в храма експедицията е намерила монети с ликовете на Александър Велики и Клеопатра, статуи на богинята Изида, каменни надписи. Пред 2021 година екипът обяви откритието на мумии със златни езици на около две хиляди години. 

Тапосирис Магна е основан от Птолемей Втори Филаделф от династията на Птолемеите, който управлява Египет от 283 година пр.н.е. до 246 година пр.н.е. След като Александър Велики завладява египетските земи и полага основите на Александрия, Тапосирис Магна се превръща в религиозен център.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам