Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Иракски рибари дадоха нов живот на ръждясалите останки от яхтата на Саддам Хюсеин

Снимки: AP

Ръждясалите останки от яхта на Саддам Хюсеин в Южен Ирак напомнят за тягостния му период на власт, който приключи с инвазията, водена от САЩ преди две десетилетия, предаде Ройтерс.

121-метровата яхта „Ал-Мансур”, която е построена през 80-те години на миналия век, е символ на богатството и властта на Саддам Хюсеин. Днес тя е дестинация за туристи и рибари, които си правят пикници и пият чай на борда на останките.

„Когато беше собственост на бившия президент, никой не можеше да припари до нея“, казва рибарят Хюсеин Сабахи, който често се спира на борда на кораба за по чаша чай в края на работния ден. „Не мога да повярвам, че е принадлежала на Саддам, а сега аз съм този, който се придвижва в околностите ѝ.“

Няколко седмици след началото на инвазията, започнала на 20 март 2003 г., Саддам Хюсеин дава заповед яхтата, на която той никога не се е качвал, да пусне котва в пристанищния град Ум Касър. Тя обаче е нападната от САЩ, след което се преобръща в река Шат ал-Араб и с годините се превръща в развалина.

В суматохата, последвала падението на Саддам Хюсеин, всичко на яхтата е разграбено, включително полилеите и мебелите, както и елементи от металната конструкция.

Саддам е бил собственик на общо три яхти – „Ал-Мансур” е можела да побере 200 души и е била оборудвана с площадка за хеликоптер. Друга негова негова яхта сега изпълнява функцията на хотел в Басра.

Според изчисленията на американски власти през 2003 г. е възможно Саддам и семейството му да са се сдобили неправомерно със финансови средства на стойност около 40 милиарда долара.

Още от Built.bg:  Васил Божков излиза на свобода срещу 130 хиляди лева

Някои иракчани са на мнение, че останките от яхтата трябва да бъдат запазени, но средства за възстановяването им досега не са били предвидени.

„Тази яхта е била скъпоценно бижу, изключителен шедьовър“, казва Захи Муса, военноморски капитан от иракското министерство на транспорта. „Разстроени сме, че е в този вид“, добави той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам