Бюлетин

Иран заплаши с “изпреварващи действия” срещу Израел

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан

Снимка: АП

Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан заяви по държавната телевизия, че в близките часове може да се очакват “изпреварващи действия” и добави, че на Израел няма да бъде позволено да предприеме каквито и да било действия в ивицата Газа, без да понесе последствия, предаде Ройтерс.

“Лидерите на “оста на съпротивата” няма да позволят на ционисткия режим да предприеме каквито и да било действия в Газа. … Всички възможности са на масата и ние не можем да бъдем безразлични към военните престъпления, извършвани срещу на народа на Газа”, каза Амир Абдолахиан.

“Оста на съпротивата” е способна да води продължителна война с врага (Израел)… в следващите часове можем да очакваме изпреварващи действия от страна на “оста на съпротивата”, каза той, без да без да уточнява какви.

Миналата седмица върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че Техеран не е замесен в атаката на подкрепяната от него групировка “Хамас” срещу Израел на 7 октомври, но приветства, по думите му, “непоправимото” военно и разузнавателно поражение на еврейската държава.

Подкрепата за палестинската кауза е стълб на политиката на Ислямската република след революцията от 1979 г. и начин шиитската страна да се представи като лидер на мюсюлманския свят.

Техеран твърди, че оказва морална и финансова подкрепа на групировката “Хамас”, която контролира ивицата Газа.

По-рано вчера иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че макар Техеран да подкрепя палестинската кауза, “оста на съпротивата” срещу Израел взема собствени независими решения.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам