Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Искра Михайлова: За строителната индустрия е от първостепенно значение да познава директивата за енергийна ефективност

За строителната индустрия ще е от първостепенно значение да познава директивата за енергийна ефективност и да я прилага ефективно, да направи възможното работещите в бранша да получат нужната квалификация и да преразгледа плановете си за инвестиции в машини и технологии. Това каза във видеообръщение Искра Михайлова – член на Европейския парламент (ЕП), зам.-председател на групата “Обнови Европа” в ЕП по време на форум в рамките на строително изложение в Интер експо център.

По думите й аналогичен е случаят и с директивата на възобновяема енергия. В сегмента “Сграден фонд” се очакват най-бързи и ефективни промени както за ново строителство, така и за реновиране на съществуващия сграден фонд, каза Михайлова.

По отношение на директивата за енергийните характеристики на сградите евродепутатът напомни, че се предлага всички нови сгради да бъдат с нулеви емисии от 2028 г., новите сгради – наети, управлявани или притежавани от публичните власти – от 2026 г., всички нови сгради да бъдат оборудвани със соларни технологии от 2028 г., а многофамилните реновирани сгради – до 2032.

Снимка: БТА

Жилищните сгради ще трябва да постигнат клас “Е” до 2030 г. и клас “Д” до 2033 г. за енергийни характеристики, за нежилищните обществени сгради трябва да постигнат тези класове – съответно през 2027 г., и 2030 г. За съществуващите жилищни сгради има съгласие на страните от ЕС да изградят стандарти за минимум характеристики, базирани на националните “траектории”, каза Михайлова. Тя допълни, че страните от ЕС са съгласни за поставяне на междинни цели – намаление на енергийното потребление с 15 на сто на първия етап, и 25 на сто на втория.

Още от Built.bg:  Очертава се добра година за пазара на недвижими имоти в България с обръщане на тенденцията на спад

Михайлова напомни, че новите моменти в европейската търговия с вредни емисии предполагат търговия с емисии от сградния фонд и транспорта, както и финансиране на проекти за енергийна ефективност на сградите и подкрепа на енергийно бедни хора чрез новия Социален фонд за климата.

Пакетът “Подготвени за 55” съдържа 14 законодателни досиета, които предполагат изменения на действащи директиви и въвеждане на нови, които определят рамката, в която към 2030 г. страните от ЕС ще постигнат намаляване на вредните емисии с 55 процента, напомни Михайлова. Измененията на директивата за енергийна ефективност, директивите за възобновяема енергия, за енергийните характеристики на сградите и за строителните материали са основна част пакета и те са от особено значение, защото 40 процента от консумацията на енергия в Европа е от сградния фонд и 36 процента от парниковите газове се произвеждат отново от сградния фонд, отбеляза Михайлова.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам