Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Испания прекратява програмата за т.нар. “златни визи” за чуждестранни инвеститори в недвижими имоти

Испания ще прекрати програмата за т.нар. “златни визи”, които се издават на граждани на страни извън Европейския съюз, инвестирали значителни средства в недвижими имоти в страната. Това съобщи днес пред журналисти в Мадрид испанският премиер Педро Санчес, предаде Ройтерс.

Програмата предвижда чужденците, които инвестират поне 500 000 евро в пазара на недвижими имоти в Испания, да получат правото да пребивават и да работят в страната в продължение на три години. Тези инвестиции не трябва да са реализирани чрез ипотечни кредити. 

“Днес 94 от всеки 100 подобни визи са свързани с инвестиции в недвижими имоти (…) в големи градове. Местните жители, които работят в тези градове и плащат данъците си в тях, е почти невъзможно да си намерят прилични жилища”, заяви Санчес.

Испанският премиер посочи, че неговото правителство ще стартира процедура по премахване на програмата за т.нар. “златни визи” на своето заседание във вторник (9 април).

Съседна Португалия наскоро обнови собствената си програма за “златни визи”. Лисабон спря издаването им на инвеститори в недвижими имоти, за да се справи с жилищната криза в страната.

Чужденците, които желаят да получат право на пребиваване в Португалия, обаче могат да вложат парите си в инвестиционни фондове.

Европейската комисия отдавна призовава страните от ЕС да прекратят подобни визови програми, тъй като те създават риск за сигурността им, посочва Ройтерс.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам