Бюлетин

Истанбул наложи първите ограничения върху потреблението на вода заради намаляването на водните запаси

Властите в Истанбул временно спряха подаването на вода за напояване на градини и ландшафтни площи на 15 хиляди потребители поради критичната ситуация с водните ресурси в мегаполиса, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Истанбулската служба по водоснабдяване и канализация (ISKI) съобщи, че е решила временно да спре абонаментите за напояване на градини и ландшафтни площи като част от мерките за пестене на вода.

“ISKI обслужва приблизително 7 милиона абонати, като има 15 462 абонамента за градинско и ландшафтно напояване на жилища и работни места. Докато месечното потребление на вода на тези абонати е било средно около 100 000 куб.м, напоследък то е достигнало 800 000 куб.м”, се отбелязва в разпространеното съобщение.

Службата допълва, че е взела решение за временно спиране на водоползването на абонатите за напояване на градини и ландшафти, “за да не оставим 16-те милиона наши съграждани в Истанбул без вода и да задоволим нуждите от питейна и битова вода на нашите абонати”.

Очаква се мярката да остане в сила, докато водните запаси в язовирите достигнат желаното ниво, посочва телевизионният канал.

Турски медии предупредиха по-рано този месец, позовавайки се на ISKI, че нивото на водата в шест от десетте язовира, които снабдяват с вода Истанбул, е спаднало под 20 процента, а общата им запълненост е на равнище от 33,58 процента. Оповестените данни са отчетени като най-ниските в сравнение със същия период за последните девет години.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу предупреди преди няколко дни гражданите да използват пестеливо водата на фона на горещините и слабите валежи в летния сезон.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам