Бюлетин

Италианските експерти обявиха, че фреската, открита в Помпей, не изобразява пица

Фреска с натюрморт, открита наскоро в археологическия обект Помпей, само прилича на пица, но не е, заявиха експерти от археологическия обект във вторник, съобщава АП.

Те отбелязаха, че ключовите съставки, необходими за приготвянето на емблематичното италианско ястие – домати и моцарела – не са били налични, когато фреската е била нарисувана преди около 2000 години.

Доматите са внесени в Европа от Северна и Южна Америка едва преди няколко века, а според някои легенди откриването на моцарелата е довело директно до изобретяването на пицата в близкия Неапол през 1700 г.

Вместо това се смята, че изображението е фокача, покрита с плодове, включително нар и вероятно фурми, завършена с подправки или вид песто, казват експертите. На фреската тя е поднесена в сребърна чиния, а до нея стои чаша вино.

Снимка: AP

Контрастът на скромното ястие, поднесено в луксозна обстановка, обозначена със сребърния поднос, не е по-различен от съвременната пица, „родена като ястие за бедняци в Южна Италия, която е завладяла света и се сервира дори в ресторанти със звезди“, казва Габриел Зухтригел, директор на археологическия обект в Помпей.

Древният римски град Помпей е разрушен при изригването на близкия вулкан Везувий през 79 г. от н.е. Внезапното и смъртоносно събитие оставя голяма част от структурата непокътната, балсамирана във вулканична пепел, и сега мястото е основен археологически проект и туристическа атракция.

Местни патриоти в Италия веднага се възползваха от откриването на фреската, за да популяризират пицата – изобретена като бърза храна за бедните работници, като национално богатство. Днес пицата представлява една трета от бюджета за храна на чуждестранните посетители и генерира общи годишни приходи от 15 милиарда евро в Италия.

Още от Built.bg:  Какви мерки предприема МРРБ по обезопасяването на пътищата при подготовката за зимния сезон

През 2017 г. изкуството на неаполитанския пицари беше включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, признато заради четирите фази на приготвяне на тестото и заради това, че се пече изключително в пещ на дърва при 485 градуса по Целзий.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам