Бюлетин

Италианското правителство съживява плана за мост, който да свързва Сицилия с континента

Италианският кабинет при постановление за възобновяване на отдавна мечтания проект за изграждане на мост с дължина 3200 м, който да свързва остров Сицилия с континента, съобщи ДПА.

С постановлението се въвеждат “спешни разпоредби за изграждането на монолитна връзка между Сицилия и Калабрия”, се казва в правителствено съобщение за медиите.

Целта на указа е бързо да се даде възможност за възобновяване на плановете за изграждане на моста, който ще свързва сицилианския град Месина с Калабрия, крайната точка на италианския полуостров.

Парламентът разполага с два месеца, за да превърне декрета в закон. Според плана изпълнителният проект ще бъде одобрен до 31 юли 2024 г., а строителството ще започне до края на годината, съобщават местните медии.

“След 50 години преговори този кабинет одобрява моста, който свързва Сицилия с останалата част на Италия и Европа”, заяви министърът на транспорта Матео Салвини, приветствайки “историческия ден”.

Пристанище в Сицилия

Древните римляни също са мечтали за връзка през тесния воден участък до Месина, посочва ДПА. Преди повече от 2000 години те са нанизали плавателни съдове и бъчви, за да образуват мост, но буря е разрушила плановете им.

Различни италиански правителства обсъждат проекта “Il Ponte sullo stretto” от десетилетия.

През 2000 г. правителството на тогавашния премиер Силвио Берлускони, чиято партия “Форца Италия” е част от управляващата коалиция, подкрепи изграждането на моста. По онова време планът предвиждаше строителството да започне през 2006 г. и да приключи до 2012 г.

Мостът щеше да бъде почти три пъти по-дълъг от моста Голдън Гейт в Сан Франциско и с над 1000 метра по-дълъг от моста Акаши Кайкьо в Япония, който в момента държи титлата за най-дълъг висящ мост в света, посочва ДПА.

Още от Built.bg:  Министерският съвет одобри апортирането на недвижим имот за изграждането на Национална детска болница

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам