Бюлетин

Италия привлича експерти от два италиански музея във възстановяването на катедралата в Одеса

Снимки: AP

Италия привлича експерти от два италиански музея във възстановяването на катедралата в Одеса, пострадала тежко при руски обстрел в нощта на 23 юли, съобщава сайтът на италианското правителство.

В нощта на 23 юли руските бомбардировки нанесоха сериозни щети на една от сградите, символизиращи културната и религиозната история на Одеса и Украйна: голямата православна катедрала “Преображение Господне”, основана през 1794 г. и възстановена през 2005 г. след разрушаването от СССР през 1936 г., се казва в текста на съобщението.

Снимка: AP

Също така в памет на дългата и много богата история на обмен между Одеса и италианската култура, накарала италиански архитекти да проектират плана на града и най-представителните сгради в него в края на XVIII в., италианското правителство привлича две от най-авторитетните културни институции в Италия – “Миланското триенале” и “Музеят на изкуствата на 21 век” в Рим с цел да събере най-добрите икономически, технически и културни сили, способни да допринесат за възстановяването на катедралата в Одеса.

Традицията на италианските школи по реставрация днес се предоставя на разположение на проекта за възстановяване на стените и фреските на катедралата, поразени от руските бомби, като по този начин се отбелязва вековното приятелство между два народа и ефективното възраждане на града.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Столтенберг: Досега не сме видели истинска воля от страна на Путин да преговаря за приемливо решение в Украйна

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам