Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Италия залага на първите си вятърни централи в Средиземно море

Първите вятърни централи в Средиземно море започват да надигат снага край италианския бряг като символ на надежда за Европа, изправена пред огромна енергийна криза, утежнена от войната в Украйна, предаде Франс прес.

Щом приключи строителството на вятърния парк в Пулия, намираща се на петата на италианския ботуш, той ще се простира пред пристанищния град Таранто, известен досега най-вече с гигантските си замърсяващи въздуха стоманодобивни комбинати.

Руската инвазия в Украйна, започнала през февруари, накара Европейския съюз да се ангажира да намали драстично зависимостта си от руския газ, най-вече като ускори производството на възобновяеми енергии.

Полуостровът е един от най-големите потребители на газ в Европа, в момента 42 процента от енергийното потребление на страната. Тя внася 95 процента от своя газ, от които 45 процента от Русия. Според премиера Марио Драги ускорените инвестиции във възобновяеми енергии остават единствената дългосрочна стратегия. Страната си е поставила за цел да спре употребата на руски газ до 2025 година.

И докато войната бушува в Украйна, италианското правителство даде зелена светлина за изграждането на шест нови наземни вятърни парка – от Сардиния до южната област Базиликата, ангажирайки се да пусне няколко десетки гигавата офшорна вятърна енергия.

Офшорните проекти са по-сложни: средната дълбочина на водите на Средиземно море е много по-голяма в сравнение с други региони, като например Северно море, което прави закотвените за дъното инсталации по-сложни и по-скъпи. Освен това Средиземно море има много интензивно движение на плавателни съдове, като в същото време то остава най-уязвимо за климатичните промени в Европа.

Разработката на плаващи турбини обаче засили неговия потенциал. Франция вече обяви първия търг за офшорен вятърен парк, а подобни планове имат и други средиземноморски страни като Гърция и Испания, според асоциация “УиндЮръп” (WindEurope). След изграждането си вятърният парк “Белеолико” край Таранто ще има десет турбини, способни да захранват 21 000 домакинства.

Още от Built.bg:  Каква е причината за лошите пътища у нас? Отговаря служебният министър Виолета Коритарова

Дружеството, което управлява парка – “Ренексиа” (Renexia) – планира и плаващ вятърен парк в морето край Сицилия, който би могъл да осигурява ток за 3,4 милиона домакинства и да създаде стотици работни места.

Някои се опасяват, че проектът ще развали гледката, но генералният директор на “Ренексиа” Рикардо Тото увери, че турбините ще бъдат практически невидими от брега. Проектът “Белеолико” трябва да бъде пуснат в експлоатация до май.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам