Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Иван Шишков инспектира укрепването на свлачище при тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков инспектира днес укрепването на свлачището при тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. Свлачището е от 2020 г., а през лятото на 2021 г., като заместник-министър на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) казах, че ще имаме тунел, а няма да имаме път към него, припомни пред журналисти Шишков.

Към днешна дата има готови проекти за укрепване на свлачището, издадена е заповед за строеж и укрепване, което е в сила от вчера, а техниката вече работи на терен. „Надяваме се в рамките на няколко месеца да се построи първият етап от укрепването на свлачището”, обяви регионалният министър и допълни, че очакванията са в рамките на средата на летния сезон да може да се ползва едната лента на магистрала „Струма“. Стойността на проекта е 80 млн. лева, каза още Шишков.

Снимка: БТА

„Беше положен огромен труд от страна на проектанти, от страна на колегите от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за подписване на договори. В момента всичко е ясно, държавата стои зад това да бъде довършен този инфраструктурен обект, който, за съжаление пак казвам, 2020 г. беше буквално занемарен с падането на това свлачищ.“, посочи регионалният министър.

Във връзка с продължаване трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле Иван Шишков каза, че все още не е завършила процедурата по оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Това се очаква да е ясно до средата на април, но е в компетенцията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Иван Шишков посочи, че от МОСВ са работили задълбочено и изрази надежда скоро да се финализира ОВОС. През Кресненското дефиле има готовност за няколко варианта на трасета, но трябва да се изчака процедурата, допълни Шишков.

Още от Built.bg:  Във Великобритания се провеждат парламентарни избори

Във връзка с автомагистрала „Хемус“ в участъка от София до с. Яна, министърът каза, че има искане от прокуратурата да бъдат направени проверки през около 250 метра, както и на още няколко участъка, които са строени в предходни години.

Снимка: БТА

Шишков допълни, че предстои да бъде пуснато движението по част от магистрала „Европа“, както и частта от скоростния път Ботевград – Мездра. „Надявам се в петък да бъдем в Бургас и да пуснем обхода на града“, каза още регионалният министър.

Иван Шишков извърши днешната проверка заедно със своя заместник и бивш областен управител на Благоевград Николай Шушков, председателят на управителния съвет на АПИ Венцислав Ангелов и областния управител на Благоевград Стоян Христов. Министър Шишков инспектира и строителството на Покровнишкия мост край Благоевград, което започна в средата на този месец.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам