Бюлетин

Иван Шишков: Министерският съвет обявява за национален обект автомагистралата между Русе и Велико Търново

Министерският съвет обявява за национален обект автомагистралата между Русе и Велико Търново. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

С това решение сме направили част от онова действие, с което трябва бавно и методично да ликвидираме 10-годишния хаос, който цареше в строителството на пътищата, каза министърът и допълни, че решението е получило изключителната подкрепа от целия състав на Министерския съвет. По думите на министъра този акт не е формален, а е достатъчно ясно доказателство, че магистралите трябва да бъдат обявявани за национални обекти, защото това би ни гарантирало по-бързото им изграждане и по-добра безопасност на движението. Един от проблемите с многото катастрофи е това, че нашите пътища не са проходими, защото просто няма магистрали, коментира Шишков. Той обясни, че обявяването на автомагистралата за национален обект има смисъл, защото това ще улесни процедурите по отчуждаване и инвестиции.

арх. Иван Шишков, снимка: БТА

Подробният устройствен план на магистралата Русе – Велико Търново е готов и другата седмица предстои да бъде одобрен от министър Шишков със заповед, с която да може да бъде започната истинската процедура за изграждането на автомагистралата. Имаме вече идеен проект, стартира и техническият проект – проектирането на автомагистралата от Русе до Бяла и обхода до Бяла. Тази магистрала е част от най-важния транспортен коридор, който е със значение не само за България, но и за цяла Европа, това е коридорът север – юг, каза министърът и заяви, че министерството няма да спре до тук с планирането. Максимално бързо ще възложим проектирането на целия транспортен коридор до контролно-пропускателния пункт “Маказа”, информира той. Министър Шишков съобщи, че в миналото Подробният устройствен план умишлено не е бил съгласуван от отделните министерства.

Още от Built.bg:  Започва строителството на новия лъч на метрото през район „Слатина“

Служебният министър съобщи още, че днес Министерският съвет (МС) е приел изменението на общия устройствен план на София, което се отнася до разширяването на третия метродиаметър, който ще минава през Военната академия, ул. “Гео Милев”, покрай зала “Арена Армеец” и ще стигне до бул. “Цариградско шосе”. Ще бъде с шест метростанции, с дължина шест км, съгласно доклада, който съм внесъл в МС, каза министърът. От тук нататък Столичната община има ангажимента да си изработи подробни устройствени планове, инвестиционни проекти и да изгради този обект. Никой няма да попречи на тази инвестиция и затова с голямо удоволствие съм я внесъл в МС, коментира Шишков.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам