Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Иван Шишков: Мястото, избрано за строителство на детска болница, е много добро

Мястото, избрано за строителство на детска болница, е много добро. Самата специфика на терена позволява да може да се изгради чисто нова болница, при която да няма никакви компромиси. Това коментира в предаването „На фокус“ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Темата с детската болница и с непрекъснатите проблеми по избора на терен беше, защото при всеки терен имаше компромис, от който обществото негодуваше, според Шишков.

Теренът, който предлагаме, има само един проблем и той беше процедурен – тоест, в него трябваше да се вложи държавническо мислене и чисто професионален подход, добави министърът. Той обясни, че в средата на терена има частен имот.

Аз направих среща със собственика. Разбрахме се, че транслираме имота така, че да бъде в единия край и да освободим достатъчно огромен терен, за да можем да направим детската болница. В единия край на терена има и общински имот – зелена площ.

По думите на Шишков, кметът на столичния квартал „Овча купел“ е внесъл предложение в Столичния общински съвет (СОС) имотът да бъде дарен на държавата.

Иван Шишков, снимка: БТА

В рамките на около два месеца да можем да приключим процедурата с изменение на подробния устройствен план и да стигнем до виза, посочи Шишков. По думите му Министерството на здравеопазването трябва да направи „хубаво задание за проектиране“. На нас до този момент много ни липсва заданието – държавата буквално не знае какво да си поръча, след това имаме лоши проекти, а след това имаме лошо строителство, добави още регионалният министър.

Снимка: FB/Vladislav Stoitsov

Относно пренареждането на жълтите павета в центъра на София, Иван Шишков коментира, че вината би трябвало да носи възложителят на ремонта – Столичната община. Проблемът е във възложителя, който следва да координира и да организира, посочи той. Шишков каза, че проектът за ремонт се изпълнява по европейска програма.

При положение, че срокът за изпълнение е март 2023 г., при положение, че Столичната община има възможност да поиска удължаване на срока, Министерството на регионалното развитие ще откликне при искане на Столична община да удължим срока.

„Когато се извършва определено строителство, Столичната община има право да поиска част от това изпълнено строителство да бъде платено. Имайте предвид, че Столична община към този момент не си е поискала парите за ремонта включително на „Граф Игнатиев“. Готови сме, на разположение сме, тъй като това става след проверки. Европейските пари Столичната община може да ги получи след проверка. Готови сме да направим проверка“, коментира още регионалният министър.

Още от Built.bg:  Урсула фон дер Лайен предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор

По отношение на строителството на магистрали, Иван Шишков заяви, че има участъци, които са „строителна илюзия“, но за тях са давани пари. Раздавани са едни пари, без да е ясно кога ще бъде построена магистралата, кога ще бъде проектирана, посочи той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам