Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Иван Шишков няма притеснения за изпълнението на проектите по оперативна програма “Региони в растеж”

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков няма притеснения за изпълнението на проектите по оперативна програма “Региони в растеж”. Работим активно с всичко общини, за да може да бъде завършена програмата, каза Шишков по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия. Министърът напомни, че срокът на изпълнение на ремонта на центъра на София е удължен до септември, като изтъкна, че по него се работи интензивно. Надявам се до септември той да бъде завършен, каза Шишков.

Министърът каза, че в проектобюджета на служебния кабинет са предвидени 400 млн. лева за общински инфраструктурни проекти, които са следващите 50 процента от досегашното финансиране. По отношение на индексацията на договорите в строителството министърът се обърна към депутати в рамките на обсъжданията на бюджета да се намерят начини да бъдат компенсирани всички възложители. Това ще е облекчение и за строителния бранш, защото, по думите на министъра, може да се стигне до това да няма интерес от строителите към изграждането на всякакви инфраструктурни обекти на общините и държавата. Шишков напомни, че по програма “Региони в растеж” има резерв от 15 процента, който може да се използва за индексация, такъв има и по програма “Околна среда”.

В отговор на друг депутатски въпрос за разплащанията по договорите за текущ ремонт и поддръжка, министърът увери членовете на комисията, че няма разплащане по договори, класифицирани като основни. Той показа папки с актове за незаконно строителство. От пътната агенция уточниха, че те са общо 195, от които 95 са по Закона за устройството на територията.

Иван Шишков, снимка: БТА

Наследили сме процедурата и това, което правим, е във връзка с това наследство и според нас най-доброто решение за България е да направим опит да спечелим време, каза министър Шишков по повод, обявеното начало на доизграждането на пътен възел “Кресна” и пътните връзки към него, които са част от лот 3.2 на магистрала “Струма”. Във връзка със заявеното в декларация на ПГ “Продължаваме промяната – Демократична България”, че Агенция “Пътна инфраструктура” тихомълком е сключила договори по проекта за магистралата и пътни връзки в Кресненското дефиле, Шишков посочи, че договорът е сключен на базата на тръжна процедура от 2020 г.

Още от Built.bg:  Литиевата промишленост в Германия набира скорост

Освен договора има и анекс, според който ако не продължи строителството на този участък, за който е сключен договорът, ще бъде платено само за пътния възел, каза министърът и отново повтори, че това съоръжение не предопределя трасето на магистралата. Шишков напомни, че продължава да се прави пълен анализ на трасетата, очаква се и решение на ЕК, за да ни бъдат отпуснати средствата.

Министър съобщи, че по проекта за магистрала “Черно море” се изследва трасе във връзка с процедура за ОВОС. Има кореспонденция между пътната агенция и Министерството на околната, изготвена е втора следа по искане на ведомството, за да бъде конкретизирано трасето, допълни министърът и изрази надежда процесът скоро да приключи.

Той отново повтори, че важно за стартирането на проекта за магистрала е нейното проектирането, като посочи, че средства за това биха могли да се намерят. Министърът обаче изтъкна, че трябва да се мисли за начина на финансирането на строителството на магистралата и допълни, че въпросът е в ръцете на депутатите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам