Бюлетин

Иван Шишков: Проектът за тунела под Петрохан е в начална фаза

Проектът за тунела под Петрохан е в начална фаза, но е изключително забавен, започваме процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), съобщи в предаването „Лице в лице“ по bTV служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков.

Той обясни, че тунелът под Петрохан е инфраструктурен обект, който е трябвало да бъде започнат още от 90-те години – да се проектира и да бъде направен.

Това, което се строи в момента – връзката между Ботевград и Видин, е със 70 км по-дълго, трасето щеше да е по-късо при положение, че беше направен тунелът под Петрохан. Трасето, което се строи, се влива в „Хемус“ и ще усложни още повече движението на магистралата.

Според него процедурата за тунела е изключително забавена. „Това, което можехме да направим, са две неща – да се ускори процедурата за ОВОС и да алармираме за всичко, което не е направено“, каза той.

Снимка: МРРБ

Министърът на регионалното развитие съобщи още, че участъкът на магистрала „Европа“ до границата със Сърбия вече има подробен устройствен план, който е одобрен от край до край.

Политиците понякога се карат за готови обекти или за ремонти, а в действителност най-важното е първо да се извърши планирането, за да може да се „отпуши“ фронтът и да се изпълнят всички инфраструктурни обекти.

Според него, освен „Петрохан“, участъкът Русе – Велико Търново е другата ос север – юг, която трябва много спешно да се проектира и да се построи.

Снимка: МРРБ

„Одобрил съм подробен устройствен план в два от лотовете – от Русе до Бяла и входа на Бяла, продължава работата и по последния до Велико Търново. Трябва да се търси решение за цялостната ос Русе – Маказа, защото това е връзката към Гърция и Турция“, обясни министърът.

Всички магистрали трябва да бъдат проектирани по най-бързия начин и да бъдат намерени варианти да бъдат финансирани. България има остра нужда от тези пътища.

„Нашите пътища са в лошо състояние и са необходими много средства това да бъде променено, но те са в лошо състояние, защото са и малко. Когато на тези пътища имаме огромен поток от движение, те се амортизират по-бързо“, посочи Иван Шишков.

Още от Built.bg:  Андрей Цеков: Започва разширяването на 20 първокласни пътни участъка до габарита на скоростни пътища

Той смята, че ако имахме по-голяма пътна мрежа и повече магистрали, със сигурност пътищата щяха да са в по-добро състояние и тогава щяха да са необходими по-малко пари за поддръжка на километър.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам