Бюлетин

Иван Шишков: Пътища, строени преди 7-8 години, са за основен ремонт

При проверките, които правим по автомагистралите, открихме, че липсват сантиметри от асфалта. Това заяви служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков в предаването „Денят започва“ по БНТ. Според него голяма част от пътищата ни, строени преди седем – осем години, са за основен ремонт.

Къде е отишъл асфалтът трябва други институции да проверят посочи той. „

Касае се за проблем, който не е свързан с един строеж, а с един период. Периодът на строителство на магистралите в България през последните седем – осем години е свързан изцяло с липса на асфалт.

Иван Шишков, снимка: БТА

Има много елементи на един път, които трябва да отговарят на определени норми – включително и основата, дебелината на асфалта, каза министърът на регионалното развитие.

След проверката на магистрала „Хемус“ в частта от София до Ямбол се установява, че този участък е шампион в това колко липсва от асфалта. При 28 см необходим асфалт по проект, на едното място бяха 18,5 см, а на другото – 21 см. Строителят там е българска фирма.

За другата проверка на магистрала „Марица“ той отбеляза, че строителят е италианец, построил е лота на магистралата от 30 км, на който в момента е затворена аварийно едната лента за ремонти в този участък. „Там при необходим асфалт по проект 30 см, те са между 23 и 24 см. Пак имаме една липса от шест – седем сантиметра, което прави около 20%. Това е сериозен проблем“, каза служебният министър.

Той припомни, че всички проверки, които в момента се правят, и първата проверка, която е направена на „Тракия“, се извършват съвместно с МВР. Резултати от проверките започват вече да не ни изненадват, коментира Иван Шишков.

На магистрала „Хемус“, освен че липсва асфалт, там и земната основа не е добре. Там беше намерена в по-голямо количество шлака, която навява едни други мисли – откъде е докарана.

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството това са сериозни проблеми, които показват, че нашите пътища, които са построени преди седем – осем години, за съжаление в голямата си част вече са за основен ремонт.

Още от Built.bg:  За Великден ще бъде пуснат за движение участък от 7,5 км. от скоростния път по направление Ботевград-Мездра

За магистрала „Тракия“ Иван Шишков посочи, че частта от Нова Загора до Ямбол е в най-лошо състояние. За там се подготвят в момента документация за основен ремонт.

Той съобщи още, че МРРБ и Столичната община работят по мерки за отстраняване на проблемите при ремонта на центъра на София. Министър Иван Шишков отбеляза, че ремонтните дейности все още са в гаранция и строителите могат да възстановят пропуските.

„Във връзка със започнала проверка от Европейската прокуратура преди около месец и половина, миналият понеделник при нас бяха прокурори, дали сме цялата кореспонденция и преписка, свързана с ремонтите на „Граф Игнатиев“, каза още Иван Шишков. Проверките са свързани с начина, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства – как е извършен ремонтът и дали са спазени всички правила, обясни той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам