Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Иван Шишков разписа заповедта за одобряване на подробния устройствен план за бъдещата детска болница

Разписах заповедта за одобряване на подробния устройствен план за бъдещата детска болница и от днес вече има одобрен такъв план, каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството в служебния кабинет Иван Шишков. На терена ще има хотел за родители, търговска част, подземен паркинг и ще се постараем болницата да е като най-добрите европейски детски болници, каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев.

Държавата се включва с участие в новоизграждащата се детска болница в Бургас, като по този начин се затваря цикълът на майчино и детско здравеопазване чрез изграждането на болницата в Бургас, изграждането на болница в София, както и детски комплекс към болница „Св. Георги” – Пловдив, каза още министър Меджидиев.

Снимка: БТА

Министър Меджидиев припомни, че в началото на месеца беше подписано споразумение с Европейската инвестиционна банка, чрез което ще бъде оказана помощ на страната ни в изготвянето на анализ на педиатричната грижа и на педиатричните потребности. Очаква се анализът да бъде готов най-късно до шест месеца, каза още министър Меджидиев и изрази надежда, че до края на годината ще има изработено задание и ще се изготви поръчката за проектиране на бъдещата национална детска болница.

ПУП е за изграждането на детска болница в София, в кв. „Горна баня“. В рамките на предвидения парцел за детска болница имаше два частни имота, но вече са подписани два предварителни договора със собствениците на тези имоти, припомни министър Шишков. Теренът е в територия с добър климат, в близост има минерална вода, в част от терена има озеленяване, а частта за строителството на бъдещата сграда на болницата е достатъчно голяма и няма да има никакви компромиси при изграждането на детската болница, добави той.

Още от Built.bg:  Парламентът ще изслуша регионалния министър Виолета Коритарова за строителството на магистралите "Хемус" и "Черно море"

Министерството на здравеопазването ще има ангажимент да започне събарянето на постройките, които сега са на терена, а след това предстои да се направи задание и да започне проектирането и реалното строителство на болницата, обясни министър Шишков. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще помага, колкото е необходимо, увери той.

Иван Шишков, снимка: БТА

Близо 25 клинични структури се очаква да има в новата детска болница в София, каза директорът на Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев” д-р Благомир  Здравков. Предвижда се детско спешно отделение, клиника за палиативно лечение на деца, научноизследователски център по педиатрия, симулационен център за обучение на медици, трансплантационен център за деца, детска онкохематология, кардиология и др., обясни той. Предстои обучение медицински сестри, здравни асистенти, детегледачи и други специалисти, обясни д-р Здравков. По думите му в обозримо бъдеще ще има достатъчно персонал за всички структури на болницата.

Проф. Елена Пенева, директорът на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“, посочи, че най-важен елемент е предварителният анализ на потребностите от детски здравни услуги в страната. Първият етап на безвъзмездно подпомагане от страна на ЕИБ е изготвянето на този анализ, допълни тя.  Анализът ще послужи за цялостното планиране на детските здравни услуги в страната. След анализа от ЕИБ ще предложат индикативна структура, която ще се уточни с педиатрите, а след това ще се прецени на какво експертно ниво е нужно да ни подпомогнат за изготвянето на заданието по проектиране, каза още тя.

Проф. Елена Пенева, снимка: БТА

„Здравна инвестиционна компания за детска болница” ЕАД е търговско дружество със 100% държавна собственост, уредено с Разпореждане на Министерски съвет от 21 юли 2020 г. Едноличен собственик на капитала на дружеството е държавата, представлявана от министъра на здравеопазването. Предмет на дейността на дружеството е извършване на всички разрешени от закона дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на обект от национално значение ”Изграждане на Национална многопрофилна детска болница”.

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите

На 2 ноември 2022 г. министър Меджидиев обяви на брифинг в Министерския съвет, че окончателно е  избран най-подходящият терен за изграждането на Национална детска болница.  Теренът е около 40 декара в район „Овча купел“, квартал „Горна Баня“. Намира се до ортопедичната болница.  Министър Меджидиев аргументира избора на локация както с добрия климат в района, така и с комуникационната свързаност с останалите части на София.

Детската болница ще бъде обект с национално значение, обясни още той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам