Бюлетин

Иван Шишков разписа заповедта за одобряване на подробния устройствен план за бъдещата детска болница

Разписах заповедта за одобряване на подробния устройствен план за бъдещата детска болница и от днес вече има одобрен такъв план, каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството в служебния кабинет Иван Шишков. На терена ще има хотел за родители, търговска част, подземен паркинг и ще се постараем болницата да е като най-добрите европейски детски болници, каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев.

Държавата се включва с участие в новоизграждащата се детска болница в Бургас, като по този начин се затваря цикълът на майчино и детско здравеопазване чрез изграждането на болницата в Бургас, изграждането на болница в София, както и детски комплекс към болница „Св. Георги” – Пловдив, каза още министър Меджидиев.

Снимка: БТА

Министър Меджидиев припомни, че в началото на месеца беше подписано споразумение с Европейската инвестиционна банка, чрез което ще бъде оказана помощ на страната ни в изготвянето на анализ на педиатричната грижа и на педиатричните потребности. Очаква се анализът да бъде готов най-късно до шест месеца, каза още министър Меджидиев и изрази надежда, че до края на годината ще има изработено задание и ще се изготви поръчката за проектиране на бъдещата национална детска болница.

ПУП е за изграждането на детска болница в София, в кв. „Горна баня“. В рамките на предвидения парцел за детска болница имаше два частни имота, но вече са подписани два предварителни договора със собствениците на тези имоти, припомни министър Шишков. Теренът е в територия с добър климат, в близост има минерална вода, в част от терена има озеленяване, а частта за строителството на бъдещата сграда на болницата е достатъчно голяма и няма да има никакви компромиси при изграждането на детската болница, добави той.

Още от Built.bg:  Секторът на вятърната енергия в Европа е в криза, страхува се от китайското настъпление

Министерството на здравеопазването ще има ангажимент да започне събарянето на постройките, които сега са на терена, а след това предстои да се направи задание и да започне проектирането и реалното строителство на болницата, обясни министър Шишков. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще помага, колкото е необходимо, увери той.

Иван Шишков, снимка: БТА

Близо 25 клинични структури се очаква да има в новата детска болница в София, каза директорът на Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев” д-р Благомир  Здравков. Предвижда се детско спешно отделение, клиника за палиативно лечение на деца, научноизследователски център по педиатрия, симулационен център за обучение на медици, трансплантационен център за деца, детска онкохематология, кардиология и др., обясни той. Предстои обучение медицински сестри, здравни асистенти, детегледачи и други специалисти, обясни д-р Здравков. По думите му в обозримо бъдеще ще има достатъчно персонал за всички структури на болницата.

Проф. Елена Пенева, директорът на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“, посочи, че най-важен елемент е предварителният анализ на потребностите от детски здравни услуги в страната. Първият етап на безвъзмездно подпомагане от страна на ЕИБ е изготвянето на този анализ, допълни тя.  Анализът ще послужи за цялостното планиране на детските здравни услуги в страната. След анализа от ЕИБ ще предложат индикативна структура, която ще се уточни с педиатрите, а след това ще се прецени на какво експертно ниво е нужно да ни подпомогнат за изготвянето на заданието по проектиране, каза още тя.

Проф. Елена Пенева, снимка: БТА

„Здравна инвестиционна компания за детска болница” ЕАД е търговско дружество със 100% държавна собственост, уредено с Разпореждане на Министерски съвет от 21 юли 2020 г. Едноличен собственик на капитала на дружеството е държавата, представлявана от министъра на здравеопазването. Предмет на дейността на дружеството е извършване на всички разрешени от закона дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на обект от национално значение ”Изграждане на Национална многопрофилна детска болница”.

Още от Built.bg:  Инфраструктурна дипломация: Проектът, който ще свързва Европа с Близкия изток и Индия

На 2 ноември 2022 г. министър Меджидиев обяви на брифинг в Министерския съвет, че окончателно е  избран най-подходящият терен за изграждането на Национална детска болница.  Теренът е около 40 декара в район „Овча купел“, квартал „Горна Баня“. Намира се до ортопедичната болница.  Министър Меджидиев аргументира избора на локация както с добрия климат в района, така и с комуникационната свързаност с останалите части на София.

Детската болница ще бъде обект с национално значение, обясни още той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам