Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Иван Шишков: Всички общини трябва справедливо да получат средствата за инвестиционни проекти

Всички общини трябва справедливо да получат средствата за инвестиционни проекти. Министерството на регионалното развитие и Министерството на финансите, заедно, ще работим за осигуряване на средства – около 450 млн.лв., които да бъдат заложени в следващия държавен бюджет, но тези пари, които вие очаквате, ще зависят изцяло от следващото Народно събрание.

Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков на форума “Финансова автономност на българските общини в съответствие с европейските практики и стандарти”, който се състои в рамките на 36-ото заседание на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ)  в София, в присъствието на представители на местната власт от цялата страна.

Иван Шишков каза, че първата му среща като служебен министър на регионалното развитие е била с НСОРБ.

Вратите на нашето министерство бяха и продължават да са отворени към всички кметове и председатели на общински съвети по абсолютно всички теми и най-вече за финансирането на общините.

 

Снимка: БТА

Той допълни, че има изключително голям интерес по програмата за саниране. “Успяхме да удължим срока на програмата за саниране до март месец, а не до февруари, както беше първоначално, за да има повече време за кандидатстване”, посочи Шишков. По думите му общинските администрации трябва да избират строителите и да бъдат двигател на санирането. Можете да бъдете сигурни, че диалогът продължава. Искаме да ви помогнем максимално, каза Шишков. Той подчерта, че МРРБ ще направи всичко възможно да осигури по-добра свързаност с общините, защото държавата не е постигнала максималното. Има региони, които трябва да имат по-добра свързаност, каза министърът.

Още от Built.bg:  Строителното производство във Великобритания отбелязва спад

Той отбеляза, че България трябва да има по-сериозна връзка в посока север-юг посредством магистрала “Хемус”. Според него магистралите у нас се строят бавно и затова кметовете трябва да направят анализ дали е възможно да се промени начинът, по който се финансира строителството им. Трябва да се мисли за концесия на някои от тях, които например имат обходни пътища, което значи, че държавата няма да плати веднага тяхното строителство. В рамките например на 30 години концесионерите ще имат ангажимента да ги поддържат в добро състояние за тяхна сметка. В цяла Европа се случва по този начин строителството на магистрали, каза Иван Шишков.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам