Бюлетин

Иван Шишков: Започваме процедурата за отчуждаване на последния участък от автомагистрала “Европа”

Днес с решение на Министерския съвет започваме процедурата за отчуждаване на последния участък от автомагистрала “Европа”, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков. Става въпрос за участъка от София до Сливница, част от АМ “Европа”, която свързва София с Граничния контролно-пропускателен пункт “Калотина”.

Министър Шишков посочи, че участъкът от Сливница до Драгоман вече е изграден, а отсечката от Драгоман до граничния пункт “Калотина” се очаква до два месеца да бъде въведена в експлоатация.

В края на миналата година бе одобрен подробният устройствен план (ПУП) за частта на магистрала “Европа” от София до Сливница, припомни Шишков. Следващото действие е да започнем процедурата за отчуждаване, за да можем да построим и последния участък, посочи министърът. Той изрази надежда до няколко месеца да започне строителството на последния участък на магистралата, който беше оставен дълго време в “папките в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ)”.

Иван Шишков, снимка: БТА

Министърът припомни, че крайният срок за построяването на магистралата беше краят на тази година.

За седемте месеца на предишния редовен кабинет, готовата процедура за одобряване на ПУП не беше придвижена и за съжаление тези седем месеца не могат да бъдат върнати.

Шишков подчерта, че крайният срок няма да бъде спазен, но е изключително важно да бъдат построени 50 процента от този участък, за да не бъде загубено европейското финансиране. “Затова работим изключително интензивно и считам, че днешното решение е изключително важно за спасяването на магистралата и за спасяването на тези пари, които в противен случай държавата щеше да загуби. Не мога да кажа колко точно са те, защото са по оперативна програма, която не е в МРРБ”, каза министърът.

Още от Built.bg:  Иван Шишков: Може да се провери състоянието на пътищата, без да се копае, със скенер

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам