Бюлетин

Иван Топчийски: “Булгаргаз” води разговори с “Газпром”, има вероятност за възобновяване на доставките

За по-ниска цена на втечнения природен газ може да се говори при дългосрочни договори. Това каза председателят на Съвета на директорите на “Булгаргаз” Иван Топчийски в предаването “Здравей, България” на Нова тв.

По думите му сега е в ход втора вълна на газовата криза. Той подчерта, че разговори с руския гигант “Газпром” продължават да се водят по съществуващия договор.

Топчийски уточни, че предложението за увеличаване на цената на природния газ с 60 на сто за август вече е внесено. “Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон”, коментира той.

Топчийски каза още, че миналия месец е имало леко успокоение на пазарите, но заради по-ниските доставки по газопровода “Северен поток” цените са се вдигнали.

Иван Топчийски посочи, че последният разговор с “Газпром” е бил преди около три седмици и е бил диалогичен.

“Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори с “Газпром”. Ние не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да възникнат рискове за “Булгаргаз” при промяна на условията”, каза още той.

Топчийски напомни, че цената на втечнения газ се определя от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които се реферират към пазарните цени и не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени.

По думите му офертата за танкерите с втечнен газ, получена от правителството на Кирил Петков, е приета под условие –  да се осигури инфраструктурата за седемте карга. “Възможно е това да се направи, единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, защото те се продават година по-рано и са препродадени”, заяви Топчийски. Той уточни, че един слот е за един танкер. Тези количества покриват нуждите на регулирания пазар изцяло и на 50 на сто тези на бизнеса.

По думите му лостовете, които “Булгаргаз” може да използва в тази ситуация, са по-евтиният газ, който се съхранява в хранилището в Чирен и пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция. Според Топчийски, за да бъде социално поносима цената, са необходими компенсации за бизнеса.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам