Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Избран е застраховател за междусистемната газова връзка Гърция-България

След провеждане на открита процедура по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), независимият преносен оператор “Ай Си Джи Би” (ICGB) избра водещ застраховател за междусистемната газова връзка Гърция-България, съобщиха от компанията. “ДЗИ – Общо застраховане” ще отговаря за покритие на дейността на газопровода “Ай Джи Би” (IGB) във фазата му на експлоатация.

Рискът ще бъде презастрахован при водещи презастрахователи на международния пазар, които разполагат с кредитен рейтинг най-малко „А-“ (А минус) според  Standard & Poor’s или AM Best.

Общата застрахователна премия за всички видове застрахователни полици, включително възможността за удължаване до 24 месеца преди изтичане на първоначалния срок от 12 месеца, е в размер на 2 650 044 евро, се посочва в съобщението.

Снимка: БТА

Полицата обхваща с всички рискове за имуществени щети, включително авария на машини/съоръжения и прекъсване на оперативната дейност. Обща застраховка “Гражданска отговорност”, която включва “Отговорност за продукти”, “Отговорност за замърсяване” и “Отговорност на работодателя”. Рискове, произтичащи от тероризъм, саботаж, стачки, бунтове, граждански безредици и злоумишлени действия, включително прекъсване на дейността. Освен това в нея влиза “Отговорност при тероризъм” – отговорност към трети лица.

БТА припомня, че интерконекторът Гърция-България е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на Комотини (Гърция), както и с българската газопреносна система (“Булгартрансгаз”) в района на Стара Загора. По газовата връзка България получава азерски природен газ, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 27 процента от потреблението в страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

Освен това над 10,4 млн. мегаватчаса (Mwh) са пренесени по газовия интерконектор Гърция-България от пускането на газопровода на 1 октомври 2022 г., съобщиха от “Ай Си Джи Би” в началото на изминалия месец. Количеството се равнява на 892 млн. куб. метра и обхваща периода от началото на октомври миналата година до края на април тази година. Към края на април интерконекторът има общо 16 регистрирани ползвателя.

Още от Built.bg:  Кристалина Георгиева втори мандат начело на МВФ

Общият капацитет на интерконектора е 3 млрд. куб. м годишно, като 1,57 млрд. куб. м са резервирани по дългосрочни договори с продължителност до 25 години. Останалият капацитет успешно се предлага на търгове за различни периоди на европейските платформи PRISMA и RBP.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам