Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Издадоха Бяла книга, която разглежда текущото състояние на българския енергиен пазар

“България: Съхранението на енергия като катализатор за променящия се енергиен сектор” е най-новата “бяла” книга, която разглежда текущото състояние на българския енергиен пазар и потенциала на приложенията за съхранение на енергия,  съобщават от фирмата “Флуънс” (Fluence), която е подготвила изданието заедно с  Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ).

Изданието се появява в момент, в който слънчевата енергия счупи няколко рекорда в България това лято, удвоявайки инсталираните мощности за по-малко от две години, оглавявайки класацията на източниците, произвеждащи електроенергия по обяд и водейки за първи път нулеви цени на електроенергията на пазара на едро.

Разбирането на потребностите на електропреносната мрежа с бързо нарастващ дял на променливото производство на енергия от възобновяеми източници е от ключово значение за осигуряването на плавен и икономически ефективен енергиен преход. Съхранението на енергия има какво да предложи на всяко ниво на системата – от управлението на преноса и балансирането на системата до оптимизирането на портфейла от активи и хеджирането на риска от улавяне на цените. България може да почерпи от опита на други енергийни системи с висок дял на възобновяеми източници, където съхранението на енергия чрез батерии е вече интегрирано като надеждно и рентабилно решение, което увеличава гъвкавостта на системата и позволява интегрирането на по-голям дял финансово изгодни ВЕИ, пише още в съобщението.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам