Бюлетин

Изграждането на АЕЦ “Белене” – окончателно прекратено

Снимка: www.beleneproject.bg

Министерският съвет прие на своето заседание решение, с което отменя решение на правителството от 2018 г., свързано с бъдеща ядрена централа „Белене“, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На 29 юни 2018 г. Министерският съвет приема въпросното решение № 447, с което на свой ред се отменя предишно правителствено решение – № 250 от 2012 г., което пък отменя Решение № 259 от 2005 г., за определяне на енергиен обект „Ядрена централа на площадка „Белене“ като обект с национално значение и за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“, за провеждане на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване.

С решението на правителството се възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за прекратяване на обявената от „Националната електрическа компания“ (НЕК) ЕАД процедура за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждане на АЕЦ „Белене“ и за уведомяване на предпочетените кандидати за подаване на обвързващи оферти, с които е подписан договор за конфиденциалност.

През август кабинетът реши „Националната електрическа компания“ (НЕК) ЕАД да продължи преконсервация на доставеното оборудване за блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене“ под техническото ръководство на производителя „Атомстройекспорт“.

Това стана възможно, след като кабинетът одобри изключение от регламента, въвеждащ ограничителни мерки заради действията на Русия в Украйна. 

Преконсервационни дейности се извършват на площадката на АЕЦ „Белене“ и в момента, като целта им е да гарантират запазване на състоянието на оборудването в съответствие с изискванията на производителя. Действащият в момента договор за техническо ръководство при преконсервация на оборудване с дълъг цикъл на производство приключва на 31 декември 2023 година

По време на среща на високо равнище Украйна-Балканите в Атина в края на август президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди пред българския министър председател акад. Николай Денков интереса на неговата страна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях.

Още от Built.bg:  COP28: "Главболгарстрой" със строителни разработки и устойчиви решения по време на световния форум

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам