Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Изграждането на вятърни и слънчеви централи ще ограничи енергийната зависимост

В контекста на военния конфликт в Украйна, енергийната сигурност на Европа, и в частност на България, е под непосредствена заплаха. Зависимостта от доставките на енергийни суровини от Русия поставя европейската икономика пред невиждано изпитание, което би могло да прерасне в заплаха за националната сигурност на страните от стария континент. Повече от всякога европейските граждани и бизнес се нуждаят от eнергийна независимост – сигурна, достъпна и чиста енергия, добита на нашия континент. Това заявяват от Българската ветроенергийна асоциация в отворено писмо до медиите.

От непосредствена важност е да заложим на значителния местен вятърен и слънчев ресурс и да предприемем бързи и целенасочени действия в посока мащабно инсталиране на възобновяема енергия, което ще спомогне независимостта от вноса на енергоносители, като същевременно ускори процеса по декарбонизация. Трансформацията на енергийната ни система към въглероднонезависими технологии, които използват местен ресурс, не търпи отлагане“, се подчертава в писмото.

На 8 март 2022 г. Европейската комисия представи план “RePower EU” за ускорена експанзия на вятърната енергия и други ВЕИ за увеличаване на енергийната сигурност. ЕС си поставя цел за 50 процента електроенергия от вятър до 2050 г. Комисията подчертава фундаменталната нужда от улесняване на разрешителните процедури за нови ВЕИ проекти, като акцентира, че това е “въпрос от изключителна спешност” за европейския енергиен преход. Дългите и усложнени процедури са основната спирачка за увеличаване дела на вятърната енергия.

Към настоящия момент електроенергията, произвеждана от вятър и слънце е в пъти по-евтина от електроенергията, произвеждана от изкопаеми горива и АЕЦ. Така, наред с непосредствения ефект в подкрепа на енергийната сигурност, мащабното интегриране на ВЕИ мощности в електроенергийната система на България ще повиши конкурентоспособността на българската икономика, ще бъдат привлечени инвестиции, изискващи доставки на ВЕИ енергия и ще бъдат разкрити множество висококвалифицирани работни места, допълват от Асоциацията.

Още от Built.bg:  Парламентът не избра Росен Желязков за министър-председател

Според проучване, проведено съвместно от Eвропейската платформа за технологии и иновации в областта на вятърната енергия (ЕtipWind) и Eвропейската вятърна асоциация (WindEurope), енергийна система, базирана на възобновяеми източници, няма да струва повече като дял от БВП, отколкото настоящата енергийна система, базирана до голяма степен на изкопаеми горива.

Подобна система ще намали драстично разходите, свързани със замърсяването на въздуха и негативното въздействие върху околната среда и човешкото здраве. За да постигне това, ЕС трябва да увеличи капацитета си за наземна вятърна енергия до 1000 ГВт и до 300 ГВт за офшорна вятърна енергия до 2050 г. Към настоящия момент общата инсталирана мощност е 180 ГВт и в този смисъл нужната трансформация изисква Европа да удвои изграждането на нови вятърни паркове на годишна база.

Вятърът е един от най-бързо развиващите се енергийни източници, като се очаква да бъде съществена част от новоинсталираните капацитети през следващото десетилетие. Вятърната енергия се оказа устойчива на кризата, предизвикана от КОВИД-19, и в този смисъл тя е ценен актив за европейската икономика. Данните от предходната година сочат, че секторът внася 37 милиарда евро в БВП на ЕС и наема 300 000 работници, посочват от Българската ветроенергийна асоциация.

Основните предимства на вятърната енергия могат да бъдат откроени отчетливо. На първо място вятърът е местен енергиен ресурс, който намалява зависимостта от внос на енергия и енергоизточници и ограничава въздействието на волатилните цени на изкопаемите горива. Вятърната енергия отделя нула въглерод, серни и азотни окиси. Вятърните енергийни проекти произвеждат приблизително 95 процента по-малко въглероден диоксид (CO2) от газовите и около 98 на сто по-малко от въглищните централи.

Още от Built.bg:  Инфлацията в България спада, но продължава да спъва страната за еврозоната

Освен това вятърните проекти не консумират почти никаква вода. Въглеродният отпечатък е незначителен: една турбина изплаща емисиите от целия си жизнен цикъл само за 6-9 месеца работа. Проектите във вятърна енергия влияят позитивно върху местните общности, насочвайки ресурси в отдалечени райони с ниска инвестиционна активност. Вятърните паркове функционират в гарантирана симбиоза с другите икономически сектори, като същевременно работят в пълно съответствие с биоразнообразието и защита на околната среда, пишат още от Българската ветроенергийна асоциация.

Настоящата геополитическа обстановка поставя още по-остро необходимостта от спешна и значима трансформация на електроенергийната система на България, изтъкват от сдружението. През последните години поредица от законодателни и нормативни мерки доведоха до колосален отлив на инвестиции във ветроенергийни централи, като едва 7 МВ са инсталирани в периода 2015-2021 г. В този смисъл е наложителна отчетлива държавна политика, която да се фокусира върху устойчиви геополитически, икономически и бизнес модели.

Спешни законодателни и нормативни промени следва да позволят ускореното развитие, изграждане и интегриране на вятърни и слънчеви централи в електроенергийната система на страната. Българската ветроенергийна асоциация остава конструктивен партньор на отговорните институции в работата по разработване на необходимите политики и стратегии, които да направят възможен прехода към чиста и независима енергетика като значим елемент за националната сигурност, се допълва в отвореното писмо.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам