Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Изграждат нов площад в коритото на реката под Лъвов мост

Автор: Built.bg

„Речен площад Лъвов мост“ – този проект получи зелена светлина и ще бъде реализиран след продължително обществено обсъждане и гласуване на страницата на Столичната община. Зад идеята стои Фондация „Колективът“, а отпусната сума е 464 100 лв. Целта е да се придаде нов вид и функция на иначе неизползваемото речно корито.

Реките в границите на града са близо 30. София е сред малкото европейски столици, които могат да се похвалят с такова значимо водно богатство и това трябва да бъде използвано, казват авторите на проекта. Той включва съживяване на част от поречието на Владайска река и района на Лъвов мост, който е сред символите на града.

Лъвов мост се намира на ключово място близо до стария център на града. Поради натоварения трафик връзката на площада с Владайска река е прекъсната. Проектът цели възстановяване на тази връзка, предлагайки достъп до тихото и спокойно място, застлано със стари дялани камъни около бреговете на реката. Това ще стане чрез леки архитектурни намеси и събитийна програма, така че мястото да стане нов градски център.

Изчислено е, че нивото на реката се покачва на няколко пъти през годината. Въпреки това през 90% от времето коритото може да бъде използвано пълноценно. „Речен площад Лъвов мост“ ще предлага безопасен и контролиран достъп до мястото. А в по-общ план трябва да даде нов живот на целия район.

Какво ще се промени в коритото на реката? Накратко ще бъдат монтирани стълби, сцена, ще има мобилна мебелировка и кашпи. Помислено е и за шума – ще бъдат монтирани и звукови прегради, които да изолират събитията от околната среда, в която има много жилищни сгради. Стълбищата ще предоставят контролиран достъп, който лесно ще бъде ограничаван при покачване на речното ниво и опасност от наводнение.

Още от Built.bg:  Как възобновяването на глобалната хидроенергия ще ограничи растежа на изкопаемите горива

Планирано е изграждането и на 6 подвижни моста за по-лесното прескачане на реката. Те са проектирани, така че да не задържат отпадък при прииждане на водата. Мостовете трябва да помогнат за по-пълноценното използване на цялото пространство. Предвидени са и две сцени от двете страни на Лъвов мост. Те са за музикални и танцови концерти, театър и всякакви културни събития. Дизайнът им ще бъде нисък и елипсовиден, така че отново да не задържат листа и отпадъци.

Проектът предвижда още специално осветление, което ще подчертава подмостовите арки и старите каменни зидове. По план районът ще бъде облагороден и с частично, вертикално озеленяване. За бъдещите събития е предвидено осигуряването на подвижни мебели – около 150 места за сядане, които да бъдат прибирани при лошо време. Помислено е и за монтирането на две химически тоалетни, но те ще бъдат на нивото на улицата.

Финансирането идва от прогрмата “София избира зеленото”. За втора поредната година Столична община дава пари за реализирането на проект, избран чрез онлайн гласуване от столичани. Бюджетът е 1 млн. лв. През миналата година гражданите гласуваха и избраха проект за модерни училищни тоалетни. Сега на първо място е класиран проектът „Повече колела днес, по-чист въздух утре – Пъмп трак София“, а на второ „Речен площад Лъвов мост“, който обаче получава най-голямото финансиране.  

Новият площад трябва да трансформира сърцето на стара София в ново място за отдих и събития в една ключова част на града, където липсват паркове. Авторите от фондация “Колективът” вече имат опит на това място – от две години провеждат там градския фестивал “Реките на София”, който показа как районът успешно може да се използва за събития, спорт и култура.

Още от Built.bg:  Как изкуственият интелект ще промени архитектурата и строителството

Проектът “Речен площад Лъвов мост” цели да създаде ново атрактивно и достъпно обществено пространство на бреговете на Владайска река край Лъвов и да възроди историческия център на София. А с останалите пари от програмата „София избира“ ще бъде финансирано още изграждането на парк „Мокренски проход“ в квартал Красно село и нова детска площадка в квартал „Факултета“.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам