Бюлетин

Изложба на открито ще предложи решения за подобряване на градската среда във Варна

С изложба на открито завършва проектът „Където Охрид среща Буров“, съобщиха за БТА от Сдружение „Пространствата на Варна“. Тя ще бъде разположена на площад „Атанас Буров“. Планира се за събитието, което ще се състои на 19 ноември в 15:00 ч., със съдействието на полицията да бъдат затворени за движение както площадът, така и съседната ул. „Охрид“, съобщиха организаторите. Това ще позволи поставяне на маси в пространството. Ще има музикална програма с диджей и „Funky Catz Varna“.

Затварянето за автомобили на площада и улицата е крайната цел на проекта, припомниха архитектите Венцислава Недялкова и Максим Недков, основатели на сдружението „Пространствата на Варна“. Инициативата им е подкрепена от местната администрация и финансирана от Фонд „Култура“, уточниха те. Проектът цели да направи по-подходящи за пешеходно движение места в историческия център на Варна.

Архитектите са направили градоустройствен анализ и консултации с местната власт, посочиха те пред БТА. След това е отворена онлайн анкета, където гражданите могат да изразят мнението си за градската среда във Варна.

Извършено е преброяване на автомобилите, велосипедистите и пешеходците в историческия център на няколко ключови точки. То е направено в делничен и в почивен ден с помощта на четиридесет доброволци. С граждани и представители на администрацията е проведен пешеходен семинар, след който всички участници са споделили мнението си за състоянието на градската среда и липсващите в нея елементи, разказа Недялкова. След анализирането на данните е проведена градска работилница, за да се изберат решения за преодоляване на проблемите.

Най-сериозните недостатъци в района, които посочват граждани и специалисти, са нарушените настилки, неработещото улично осветление и липсата на детски площадки, пейки и кошчета за боклук, каза Недков. Има нужда от нови кътове, особено за по-големи деца и младежи, защото те няма къде да се събират в момента. Наблюдава се, че по улиците се движат много повече пешеходци, отколкото автомобили, а пространството за тях е по-малко. Според градоустройствените планове има площади, които днес са превърнати в джобове за паркиране, допълни той.

Още от Built.bg:  Изненадващият ход на Сунак - върна Дейвид Камерън като външен министър

 

Изложбата, която се открива в събота, представлява предпроектно проучване, каза Недялкова, с което да се огледа свършеното до момента, като на откриването хората отново ще могат да споделят мнението си. След това ще бъде изготвен идеен проект или задание за ремонт на три улици – „Охрид“, „Дръзки“ и „Цариброд“, с цел подобряване на пешеходната достъпност. Надеждата на архитектите е ул. „Охрид“ да стане изцяло пешеходна, „Дръзки“ да се облагороди, а „Цариброд“ да стане споделена и за автомобили, но с по-добре регулирани паркоместа и движение. Сред целите е градът да се отвори чрез площади и открити пространства към гарата и пристанището и да се съживи, отбеляза Недялкова.

Сдружение „Пространствата на Варна“ съществува от началото на тази година, но от четири години неговите учредители, сред които е и Християн Петров, който работи в Ню Йорк, изпълняват различни проекти за подобряване на градската среда във Варна. Сред тях е каталогът „Градски пространства за култура“, откъдето започва реализирането на идеята повече улици да се отворят към морето, посочи Недков. От сдружението са активирали и студенти по архитектура от Варненския свободен университет да разработят проекти за няколко места в града, които да станат пешеходни и по-безопасни, разказа още той. Те са и организаторите на кампанията „Алея за хората“ това лято в подкрепа на затварянето на крайбрежната алея на Варна за движение на автомобили.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам