Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Изобретенията срещу земетресения, към които се обръща Турция

Колкото и неравна да е битката с природните стихии човечеството продължава да търси средства, с които да им противодейства. Така са се родили идеи като противоземетръсните легла, защитните “паник стаи” или сеизмичните изолатори, към които интересът в Турция се засилва след всяко ново земетресение.

Разрушителните трусове от 6 февруари, отнели живота на десетки хилядзззи хора, отново насочиха вниманието към проблема с некачественото строителство. Експертите отдавна алармират, че много сгради, особено тези, строени преди новото хилядолетие, не отговорят на съвременните строителни стандарти и са опасни в случай на силен трус. Познатите гледки на напълно рухнали сгради редом до такива, които се издигат незасегнати, не бяха изключение и след последните две земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 в Южна Турция. Поне частично принос за устойчивостта на запазените след трусовете здания има изобретение, известно като

СЕИЗМИЧЕН ИЗОЛАТОР

Такива устройства са били монтирани на няколко болници в засегнатия район, които не са понесли никакви поражения при земетресенията и са се превърнали в убежище за пострадалите, писа в. “Миллиет”.

“Сеизмичният изолатор” намалява петкратно мощта на трусовете. Сезмичните изолатори са проектирани така, че когато бъдат поставени между конструктивните носещи елементи на сградата, увеличават периода на трептене и намаляват разрушителните последици на земетресението.

Сеизмичен изолатор в американска сграда, щата Юта, снимка: wikipedia.org

Сеизмичната изолация, която представлява нова технология за Турция, е приложима и във вече построени сгради, което е важен плюс за старото строителство. Известен минус обаче представлява високата цена на сеизмичните изолатори. Понастоящем в Турция те са предимно внос от чужбина и струват около 5-6 хиляди долара за брой. Във всяка от оцелелите без никакви щети болници са монтирани стотици изолатори – между 220 и 580.

Още от Built.bg:  София е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Покрай най-новото земетресение в Турция все по-голяма популярност набира и земетръсоустойчивата мебелировка за дома, включваща специални легла, маси или кабини за защита при трусове, пишат турски медии.

След земетресението в Измир с магнитуд 6,6 на 30 октомври миналата година пенсионираният електротехник Мустафа Дозан, преживял ужаса на труса и мъчителните усилия да спаси себе си и близките си, е създал специална

КАБИНА

Според компютърните симулации тя може да издържа тегло до 66 тона. Кабината има възможност да се захранва с ток независимо от електропреносната мрежа и е оборудвана с USB входове за зареждане на телефони, система, с която спасителите да бъдат известявани за наличието на хора, предпазни колани, съобщава Хюриет ТВ. Тозан е построил противоземетръсната кабина за пет месеца и я е вградил в дома си зад телевизионния шкаф. Мъжът споделя, че той и останалите членове на семейство прекарват най-много време именно в хола, поради което при евентуален трус веднага могат да се скрият на сигурно място.

Преди бягахме панически навън при земетресение, сега се прибираме в кабината, разказва мъжът.

Кабината, която е с капацитет за четирима души, е с размери 180/180/82 см. Тозан си поставя за цел да увеличи устойчивостта на кабината, така че да издържа тегло до 110 тона.  Проектът на турчина, разработен след измирското земетресение, отново доби актуалност след труса в Кахраманмараш.

Подобни кабини или цели защитни паник стаи “се радват” и на масово производство в Турция, както и други спасителни средства като

ПРОТИВОЗЕМЕТРЪСНОТО ЛЕГЛО

и други видове защитна мебелировка при земетресения, включително маси за хранене и офис бюра. Леглата за защита от земетресения може да се срещнат дори в някои популярни турски сайтове за онлайн търговия. Специализираните в областта търговци обаче предлагат значително по-голямо разнообразие на модели, които могат да се впишат лесно в интериора на всеки дом.

Още от Built.bg:  Джанет Йелън призова мениджърите на германските банки да затегнат спазването на санкциите срещу Русия

Сред артикулите на сайта на фирма за производство на такъв тип мебели има романтични легла с балдахин, легла, облицовани с дърво, и кревати за детска стая. Цените варират от около 3500 до 4700 евро. Защитните кухненски маси и бюрата за офиса и дома са на цена между 2300 и 3500 евро. Противоземетръсна кабина с капацитет за четири човека и размери 180/150/140 см, способна да издържи тегло от 60 тона, се продава за около 7100 евро.

“Подарете противоземетръсно легло на младоженци, помогнете за тяхната сигурност. Превърнете някоя от стаите в дома си в противоземетръсна стая”, препоръчва сайтът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам