Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Изпълнителят на строителството на интерконектора Гърция-България ще изплати неустойки за забавянето му

Министерството на енергетиката заедно с мениджмънта на дружеството Ай Си Джи Би (ICGB) проведоха преговори с изпълнителя на строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България, при което бе постигната договореност за признаване на пълния размер дължими към Ай Си Джи Би неустойки. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

“С това споразумение приключваме няколкомесечни напрегнати преговори. Гръцката страна имаше претенции за десетки милиони, свързани според тях с допълнителни дейности по строежа и увеличението на цените. Нашите насрещни претенции са свързани с компенсации във връзка със забавяне на строителството”, обясни министър Христов, цитиран от пресцентъра на енергийното ведомство. По думите му успехът се дължи на изключителната техническа и юридическа подготовка по всички спорни въпроси, както и на прозрачния и конструктивен подход при отстояването на позицията ни.

Снимка: Министерство на енергетиката

След активни преговори е постигнато споразумение, което изцяло защитава интересите на Ай Си Джи Би и България. Договорът с гръцката “Авакс” подлежи на индексиране съгласно Закона за обществените поръчки и приетата процедура, което се прилага при всички договори, засегнати от инфлацията и ковид – практика, наложена и в България, и в Европа.

Ние защитихме позицията, че тази индексация напълно урежда всички претенции, свързани с инфлацията, и допълнителни плащания не са дължими. Техническите експерти отхвърлиха всички искания за приемане на допълнителни обеми от извършена работа.

След тази стъпка “Авакс” оттегля всичките си претенции и поема ангажимент да изплати компенсацията за забавянето. Със споразумението се избягва последващ евентуален арбитраж, което би струвало милиони в адвокатски разходи и технически експертизи и би бил с неясен резултат”, допълни министър Христов. От Ай Си Джи Би заявяват, че детайлите остават конфиденциална информация, но изразиха удовлетворение от приятелското решаване на спора и постигнатите договорености, които успешно защитават интересите на оператора.

Още от Built.bg:  Какви послания отправиха европейските лидери в Деня на Европа

Споразумението следва да се одобри от акционерите в Ай Си Джи Би, се посочва още в съобщението.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам