Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Известни личности призоваха в отворено писмо Путин да освободи Навални

Снимка: AP

Известни личности, сред които писатели и актьори,подписаха отворено писмо с призив към руския президент Владимир Путин да освободи опозиционера Алексей Навални и да прекрати изтезанията му в затвора, предаде Ройтерс. 

Отличените с Нобелова награда писатели Светлана Алексиевич, Дж. М. Кутси, Херта Мюлер, Орхан Памук, Олга Токарчук и Марио Варгас Льоса са сред поставилите своя подпис под призива.

Навални, който се прочу с критиките към елита на Путин и обвиненията в чудовищна корупция, излежава присъди от общо 11 години и половина в наказателна колония по обвинения, включително измама. Според опозиционера обвиненията срещу него са скалъпени, за да му попречат да се противопоставя на Путин – идея, която Кремъл отхвърля.

Руските власти твърдят, че Навални и поддръжниците му са екстремисти с връзки с американската разузнавателна агенция ЦРУ, които имат намерение да се опитат да дестабилизират Русия. Те обявиха движението му извън закона, а самият Навални е изправен пред нови обвинения, които могат да добавят години към присъдата му.

Снимка: AP 

През последните седмици поддръжниците на Навални все повече се притесняват за здравето му и имат опасения, че той може да умре в затвора. Според твърденията им той страда от силни болки в стомаха и загуба на тегло.

Сред известните личности, които негодуват срещу мъченията на Навални в затвора, са също танцьорът Михаил Баришников, актьорите Джуд Лоу и Бенедикт Къмбърбач и писателите Маргарет Атууд, Дж. К. Роулинг и Салман Рушди.

Подписалите писмото се присъединяват към руските лекари, поискали незабавна медицинска помощ за опозиционера, и към руските адвокати и регионални депутати, настояващи да се сложи край на това, което те наричат “изтезания” над Навални.

Още от Built.bg:  Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Кремъл отказа да коментира лечението на опозиционера или здравословното му състояние, заявявайки, че това е въпрос на затворническата служба, която в миналото е казвала, че му осигурява всички необходими медицински грижи.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам