Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Йоахим Нагел, президент на Бундесбанк: Германия “не е болният човек на Европа”

Снимка: bundesbank.de

Ръководителят на централната банка на Германия смята, че настоящото незадоволително представяне на стопанството на страната е само временно, като икономиката й е в добра позиция да се възстанови, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. 

“Германия не е “болният човек на Европа” (определение все по често срещано в последните седмици заради слабото икономическо представяне на страната – бел. ред.). Мисля, че това е погрешна диагноза, която твърде лесно намира почва сред мнозина“, каза Йоахим Нагел, президент на Бундесбанк, пред бизнес вестника Ханделсблат в интервю публикувано днес. “Трябва да сме по-уверени в себе си.”

Германската икономика, най-голямата в Европа, изпадна в техническа рецесия, след като се сви за две тримесечия в края на 2022 г. и началото на 2023 г. За периода април-юни на тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия остана без изменение сравнение с предходното тримесечие.

Ръководителят на централната банка на страната обаче беше оптимист в перспективите си. “В сравнение с други страни Германия е в добра позиция като цяло, а не само по отношение на заетостта и устойчивостта на дълга. Не трябва да позволяваме марката “Произведено в Германия“ да бъде омаловажавана. Германският икономически модел не е остарял, но се нуждае от актуализация”, каза още Нагел.

Нагел спомена необходимостта от управление на енергийния преход, възприемане на цифровизацията и необходимостта международните търговски отношения да станат по-устойчиви.

Но Йоаким Нагел се обяви против продължаването на субсидиите за електроенергия за германската индустрия, предложение, което в момента се обсъжда от водещи политици.

По-рано  базираният в град Кил Институт за световна икономика (IfW) ревизира надолу прогнозата си за БВП на Германия, като вече очаква той да се понижи с с 0,5 на сто за 2023 г., вместо с по-рано прогнозираните 0,3 на сто.

Още от Built.bg:  Еврокомисията прогнозира ръст на БВП в България

От там посочиха, че въпреки намаляването на проблемите по веригите на доставките, не се очаква нов импулс до края на годината, който да преобърне негативната тенденция. За 2024 г. прогнозата също беше понижена, като вместо ръст от 1,8 на сто БВП на най-голямата икономика в Европа се очаква да нарасне с 1,3 на сто.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам