Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Йорданка Фандъкова: Метрото промени София и я превърна в съвременен европейски град

Източник: БТА

За мен метрото е най-важният стратегически проект, който промени София и я превърна в съвременен европейски град. Метрото повиши качеството на живот в много от кварталите. Това заяви в интервю за БТА кметът на София Йорданка Фандъкова по повод 25-ата годишнина на софийското метро, която се отбелязва на 28 януари.

Днес метромрежата е 52 км, три диаметъра, с 47 станции и обслужва над 350 хиляди души дневно, посочи Йорданка Фандъкова. Тя каза, че в момента се строят три км метро към кв. „Левски Г”, предстои изграждането на нов участък към „Слатина“. За мен метрото е проектът, с който променихме София, и той винаги е бил стратегически приоритет в работата ми, заяви кметът.

За годините, през които е кмет, Йорданка Фандъкова успява да защити над 2,5 млрд. лв. за строителство на метрото и за подвижен състав, като от тях около 400 млн. лв. са собствените средства, осигурени от бюджета на Столичната община.

Йорданка Фандъкова, снимка: БТА

По думите на кмета основно предизвикателство пред целия градски транспорт през последните две-три години е неговата издръжка. По време на ковид пандемията не само не спряхме работата на градския транспорт и на метрото, а напротив – не разредихме линиите, защото София е голям град и исках да бъдат осигурени всички дейности в града. Наложи се да дофинансираме чувствително градския транспорт, в това число и метрото, посочи Фандъкова.

Метрото е огромен и успешен проект, който се случва благодарение на усилията на много хора, посочи столичният кмет. За да може да се случи, първо са градоустройствените процедури и след това финансирането, подчерта кметът Фандъкова.

Още от Built.bg:  Крайнодесният блок печели първия тур на парламентарните избори във Франция

Тя каза, че по време на ковид пандемията е имало месеци с 2/3 спад на пътуващите, като едва сега започва връщане на 90% на пътниците. Тези кризи в продължение на три години бяха изключително сериозни. Смятам, че се справихме, защото положихме огромни усилия да следим и да ръководим този процес ежедневно с цената на точни разчети, строга финансова дисциплина, на чувствително намаляване на разходите и финансовата подкрепа от бюджета на общината за метрото, посочи Фандъкова.

Фандъкова и Стоян Братоев, директор на Метрополитен. Снимка: БТА

През 2023 г. ще са готови два ключови плана за развитие на метрото. Нова отсечка от метростанция „Люлин” към Околовръстния път, с една междинна станция, която ще обслужва втори и трети микрорайон в „Люлин”, както и участъкът на метрото към Студентски град, информира столичният кмет. По думите ѝ главният архитект на София вече работи по подробния устройствен план на трасето от бул. „Черни връх” през кварталите „Кръстова вада”, „Витоша ВЕЦ Симеоново” до Студентски град. Това ще бъде голям успех за тази част на града, подчерта Фандъкова.

Тя изрази надежда, че и управляващите след нея ще имат разбирането, че с метрото се развива целият град и няма да спрат и блокират работата. Защото метрото не е даденост, а е резултат от визия за развитието на града и много сериозна политическа воля това да се случва, каза Йорданка Фандъкова.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам