Бюлетин

Йорданка Фандъкова: Паметникът на Съветската армия трябва да бъде преместен

Снимка: БТА

Паметникът на Съветската армия трябва да бъде преместен, каза кметът на София Йорданка Фандъков в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

Тя припомни, че решението на Столичния общински съвет е взето преди няколко месеца и още тогава го е изпратила на областния управител.

Паметникът е държавна собственост, това след дълги години атаки беше прието, защото има документи за това. Областният управител и премиерът вече изразиха своята позиция, че ще изпълнят това решение, каза Йорданка Фандъкова.

По повод палатковия лагер пред паметника в знак на протест срещу преместването му, тя посочи, че няма разрешение и съгласуване за поставяне на палатки. Сезирала съм полицията, три – четири палатки едва ли могат да попречат на преместването, отбеляза столичният кмет.

Фандъкова съобщи и какво предстои по отношение на строителството на столичното метро. В момента се строят три километра към квартал „Левски“.

Очаквам да започнем и шест км през „Слатина“ към “Цариградско шосе” и още един километър в „Обеля“, има и още десетина километра планирани, отбеляза кметът на София.

За 15 години изградихме 80% от съществуващото метро. Това са огромни проекти и са много трудни, моята задача е да осигуря финансирането и координацията, посочи тя. Метрото вече е 52 км с три метролинии, припомни Йорданка Фандъкова.

Около 30% от жълтите павета са пренаредени, отбеляза тя по повод пренареждането им в центъра на София. Това е символът на София, не сме платили нито един лев от 206 000, каквато е цената, каза столичният кмет и подчерта, че ако фирмата не се справи, няма и да бъде платен.

Още от Built.bg:  Пилотна водородна технология за българското газохранилище в Чирен

Наложих санкция от 100 000 лева за увреждане на жълто паве, припомни тя. Разпоредила съм постоянен, изключително строг контрол, каза Йорданка Фандъкова.

На въпрос кой ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, тя отговори, че това ще стане ясно в началото септември. Минаха номинационните събрания на ГЕРБ, предстои да разгледаме номинациите, имаме достатъчно голям избор.

Предполагам, че в началото на септември ще вземем решението за кандидата на ГЕРБ, имаме номинирани за районни кметове, подготвяме листа за общински съветници, каза още Йорданка Фандъкова. Развитието и промяната на София не трябва да спират, призова тя.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам