Бюлетин

Йоргос Сатлас: Газовата връзка Гърция-България „ще промени правилата на играта“ на енергийния пазар

Източник: БТА

Междусистемната газова връзка Гърция-България „ще промени правилата на играта“ на енергийния пазар, каза в интервю за АНА-МПА Йоргос Сатлас, изпълнителен директор и член на борда на директорите на проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB AD).

Независимият преносен оператор „Ай Си Джи Би“ отговаря за управлението и търговската експлоатация на газопровода, пише на сайта на компанията.

„(Интерконекторът) отговаря за диверсификацията на енергийните източници, като осигурява алтернативен маршрут за доставка на природен газ за България и други страни от Югоизточна Европа. По същество газопроводът позволява на тези страни да намалят зависимостта си от един доставчик на газ и да диверсифицират енергийните си източници. Преди да се построи Ай Джи Би, България разчиташе в голяма степен на вноса на природен газ от Русия, което я правеше уязвима към потенциални прекъсвания на доставките, и това е нещо, на което бяхме свидетели от първа ръка“, каза Сатлас за АНА-МПА.

Снимка: БТА

Към това той допълни, че „в новата, преобърната среда на сигурност енергийната независимост и сигурността посредством нова и по-добре свързана инфраструктура са по-важни от всякога“, поради което стартирането на Ай Джи Би е било „от огромно значение, далеч отвъд националните граници само на Гърция и България“.

Той разкри, че компанията „работи по жизнеспособен план“ за увеличаване на капацитета на интерконектора Ай Джи Би (Gas Interconnector Greece–Bulgaria – IGB) от 3 млрд. куб. метра за годишно на 5 млрд. куб. м годишно. Постигането на тези намерения обаче, поясни той, зависи от съответните пазарни тестове (market tests), като един от тези тестове е планиран за втората половина на тази година.

Още от Built.bg:  Борислав Сарафов започва проверка на ръководството на Българския футболен съюз Борислав Михайлов

На въпрос относно Меморандума за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България (Булгартрансгаз), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR), изпълнителният директор каза, че „тъй като преди около година, през юли 2022 г., ЕС и Азербайджан подписаха споразумение за удвояване на доставките за Европа до 20 млрд. куб. м годишно до 2027 г., естествено е страните от Южния газов коридор да търсят споразумения, които да подкрепят тази цел“. Той допълни, че Ай Джи Би играе важна роля в рамките на Меморандума и че „се надяваме към него да се присъединят и Молдова и Гърция“. Поясни също, че „присъединяването на Гърция, страната домакин на газопровода Ай Джи Би, ще подкрепи критичната инфраструктурна връзка за пренос на газ от Гърция до България“.

Йоргос Сатлас., снимка: АНА-МПА

Сатлас спомена и ползите, които Ай Джи Би ще извлече от завършването и експлоатацията на плаващото съоръжение за съхранение и регазификация (FSRU) в Александруполис. По думите му най-голямата полза е, че „терминалът в Александруполис FSRU може да допринесе за увеличаване на доставките на газ за нашия газопровод“. Полученият втечнен природен газ там може да бъде регазифициран и транспортиран през Ай Джи Би, осигурявайки допълнителен източник на природен газ за България и потенциално за други страни, свързани с интерконектора, уточни той.

В интервюто Йоргос Сатлас подчерта и че „Ай Си Джи Би“ АД е отворена към перспективата за транспортиране на водород по тръбопровода, но подробности могат да бъдат предоставени само след внимателен и задълбочен анализ.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам