Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КАБ искат спешни промени в Наредбата за енергийните характеристики на сградите

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява МРРБ да промени в кратки срокове новата Наредба за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради. Позицията бе изпратена днес до медиите. В нея още се спомена, че в случай, че предложенията за изменение не бъдат възприети от МРРБ, КАБ възнамерява да оспори нормативния акт пред Върховния административен съд.

Изискванията на новата разпоредба бяха разгледани на заседание на Комисията по нормативна уредба към КАБ на 28 ноември, в което се включиха представители на КИИП и БАИС. Изненадващо за участниците в инвестиционния процес, наредбата влезе в сила на 18 ноември, след като бяха предоставени само две седмици за обществени консултации, вместо срок от един месец.

В изпратената до медиите позиция се подчертава, че браншът е единодушен в това, че наредбата е разработена и приета в необосновано кратък срок без да се потърси мнението на специалистите от професионалните организации.

Необходими са спешни промени относно срока за внасяне на изработените инвестиционни проекти по досега действащия ред, за които не е предвиден преходен срок и се налага да се преработват, се посочва в официалните искания.

В писмо до МРРБ, КАБ настояват да бъде предложен алтернативен ред за одобряването на вече стартиралите проекти.

Необходимо е да бъдат преосмислени и някои текстове в наредбата, свързани с обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти, както и с изискванията за професионална компетентност при изработване на отделните части, категорични са архитектите.

Инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на БАИС, настоява за разработване на нов проект на наредбата от междуведомствена работна група с представители на бранша. Целта е в новия нормативен документ да бъдат интегрирани актуалните европейски директиви и стандарти, както и да се отчетат разумните професионални становища на експертите от архитектурно-строителния сектор.

В Европейския парламент вече са внесени за обсъждане нови варианти на Директивата за енергийна ефективност и на Директивата за енергийните характеристики на сградите, които предстои да бъдат обсъдени и приети. Същевременно в България, с огромно закъснение е приета наредба, която само след няколко месеца няма да отговаря на европейските директиви.

Предстои то да бъде представено пред Координационния съвет с цел търсене на подкрепа от другите браншови организации в сектора.

Още от Built.bg:  Откриват археологическия комплекс "Долината на тракийските царе" край Казанлък

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам