Бюлетин

КАБ: Обмисля се въвеждането на специална застраховка за професионална отговорност на проектантите

“Изпълнихме ангажимента си да подготвим предложения за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) и в момента се работи активно върху оценката на тяхното въздействие. Очакваме в началото на септември законопроектът да бъде внесен в парламента и да започне неговото обсъждане. Предложенията ни са изцяло в полза на обществото”. Това каза председателят на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Владимир Милков на втора кръгла маса по проблемите на законодателството в сектора, състояла се в края на юли в Народното събрание, съобщиха от Камарата. Във форума участваха представители на политическите партии в 49-ия парламент, както и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов. Целта на срещата бе търсене на подкрепа и политически консенсус относно реализирането на инициативата на КАБ за законодателна реформа.

Новият законопроект на КАБ за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ) бе представен от председателя арх. Владимир Милков, зам.-председателите проф. арх. Борислав Борисов, арх. Мартин Христов и арх. Константин Пеев; както и от председателите на регионалните колегии – арх. Васил Василев (София град), арх. Събин Попов (Бургас) и арх. Нина Танчева (Хасково).

Проф. д-р арх. Борислав Борисов уточни, че предложенията на КАБ са в синхрон с добрите европейски практики, при които има ясно разпределение на правата и отговорностите между участниците в инвестиционния процес.

Разчитаме, че оценката за въздействие ще покаже позитивното въздействие на предложенията, които ще облекчат инвестиционния процес и ще повишат качеството на средата. Важно е да се премахне огромното дублиране на функции, което съществува в момента.

Ключов приоритет в предложенията на КАБ е утвърждаването на водещата роля на главния проектант, който да контролира и гарантира качественото изпълнение на инвестиционния проект от началото на процеса до въвеждането на сградата в експлоатация. В този контекст се обмисля въвеждането на специална застраховка за професионална отговорност на проектантите, която да покрива евентуални материални щети върху стойността на обектите. Това е работеща практика в много европейски държави, обясни арх. Мартин Христов.

“Главният проектант е фигура, която присъства в законодателството на всички развити държави. Идеята е да се концентрира отговорността и да се повиши качеството. Така ще е ясно кой носи отговорност за съгласуването на всички части на проекта, за неговата пълнота и законосъобразност. Това е гаранция, че проектът ще бъде изпълнен качествено според неговия първоначален замисъл”, коментира арх. Васил Василев.

Още от Built.bg:  За пръв път в историята: женският ни отбор по шахмат стана европейски шампион

Според арх. Нина Танчева и арх. Събин Попов въвеждането на фигурата на главния проектант ще допринесе за намаляване на корупционните практики. “Надявам се депутатите от всички партии да подкрепят основните ни предложения, защото те ще променят качествено системата на инвестиционния процес в полза на обществото и на държавата”, изтъкна арх. Танчева.

Важен приоритет в инициативата на КАБ е дигитализацията на административните услуги в сектора. Това ще позволи на отделните институции да обработват информацията паралелно, а не последователно, както е сега. “В момента се губи много време в ходене между различни институции – общини, Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, като се разнасят огромни кашони с папки. Тежките административни процедури с неясен край отказват много инвеститори. Дигитализацията ще направи процеса много по-прозрачен и достъпен”, обясни арх. Мартин Христов.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов подчерта необходимостта МРРБ да поеме водещата роля при инициирането на законодателни промени. Той съобщи, че във ведомството предстои да бъдат сформирани тематични работни групи с участието на всички браншови организации, които да обсъдят съвместно проблемите в нормативната база. По думите му основен приоритет на МРРБ е въвеждането на електронни административни услуги, което съвпада с предложенията на КАБ за дигитализиране на бранша.

Владимир Милков. Снимка: БТА

Депутатите изразиха подкрепа относно предложенията на КАБ за издигане ролята на главния проектант и намаляване на административната тежест. Участниците в срещата заявиха готовност да работят съвместно за реформиране на законодателството в архитектурно-строителния сектор.

Арх. Терзийски от “Продължаваме промяната” пое ангажимент да се запознае подробно с предложенията, след което те да бъдат внесени за обсъждане в парламента. “За нас основен приоритет е дигитализацията и въвеждането на фигурата на главния проектант. Обсъждането може да се стартира още след ваканцията на парламента, като се търси консенсус между всички политически сили”, обясни той.

Още от Built.bg:  АПИ приема оферти за проектиране и основен ремонт на тунелите "Дупница", "Велчова завера" и "Боруна"

Инж. Коста Стоянов от “Възраждане” изрази увереност, че инициативата на КАБ ще бъде подкрепена от всички политически партии, защото цели намаляване на административната тежест. Той препоръча предложенията да бъдат съгласувани и прецизирани с Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и МРРБ.

Николай Найденов, снимка: БТА

Идеите на КАБ бяха подкрепени и от Ешереф Кязим от ДПС. “От наша страна имате пълно съдействие. Хората искат облекчаване на административните процедури. Ще подкрепим идеята отговорността да се носи от конкретен субект и да не се размива между институциите. Предстои да обсъдим предложенията в конкретика”, коментира той.

Това е втората кръгла маса по проблемите на законодателството с участието на представители на всички политически сили, която КАБ инициира от началото на годината. Камарата на архитектите в България събра в края на април в Централния дом на архитекта представители на 6 партии в 49-ото Народно събрание, за да им представи инициативите си за законодателна реформа в архитектурно-строителния сектор.

Десетте инициативи на КАБ за законодателна реформа бяха представени от зам.-председателите проф. арх. Борислав Борисов и арх. Мартин Христов. Една от нормативните инициативи на КАБ е за създаване на национални наредби на МРРБ за преместваемите обекти, както и за зелената система. Целта на тези национални наредби е да заменят стотиците общински, които са с противоречиви норми, които утежняват административните процедури и създават корупционна среда, посочиха тогава от КАБ.

От КАБ предлагат също и нов регламент относно обявените за противоконституционни текстове в Закона за устройството на територията, с които общините прехвърлят задълженията си върху гражданите и инвеститорите, като ги принуждават да осигуряват необходимата публична инфраструктура около обектите си, като същевременно общините не изпълняват задълженията си за отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците.

Още от Built.bg:  Фалира австрийската компания за недвижими имоти "Сигна"

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам