Бюлетин

КАБ: От 2024 г. часовата ставка за предоставяне на архитектурни услуги да бъде увеличена на 125 лв.

architecture blueprint floor plan 1857175

От началото на 2024 г. часовата ставка за предоставяне на архитектурни услуги да бъде увеличена от 100 на 125 лева. Това реши Управителният съвет (УС) на Камарата на архитектите в България (КАБ), който проведе 28-то си заседание в Пловдив. Очаква се новите цени да влязат в сила от 1 януари 2024 г., след обнародването в “Държавен вестник” на промените в Методиката за определяне на размера на възнагражденията за предоставяне на проектантски услуги в устройственото планиране и в инвестиционното проектиране, съобщиха от камарата.

Актуализирани са наименованията на видовете строежи, съгласно съвременните практики и са въведени последните изменения на цените за строителство от края на 2023 г.

Управителният съвет упълномощи председателя на КАБ арх. Владимир Милков да предостави на депутати законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, разработен от професионалната организация.

Основен акцент в предложенията на КАБ е необходимостта от повишаване ролята на архитекта, който да координира цялостния процес по изпълнение на обектите, на които е главен проектант.

Целта е да бъде намалена административната тежест и да бъде облекчен инвестиционния процес, обясни проф. д-р арх. Борислав Борисов, зам.-председател на УС на КАБ.

Сред предложенията са намаляване на фазите на проектиране,нови регламенти при оценяване на съответствието на проектите (съобразно категорията на строежите) и при въвеждането на обектите в експлоатация, ускорена дигитализация на процесите и други.

Предстои законопроектът да бъде обсъден на работна среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, на която ще присъстват представители на браншовите организации, участващи в Координационния съвет.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам