Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кабинет #100: Управлението на страната е в ръцете на Гълъб Донев

Служебното правителство поема отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни, обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на  подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и  забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС. Това каза президентът Румен Радев при представянето на членовете, задачите и приоритетите на четвъртото си служебно правителство на церемония в Гербовата зала на  „Дондуков“2.

В Гербовата зала в президентството бяха служебният премиер Гълъб Донев и министрите от новото служебно правителство, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на администрацията на президента. Донев е досегашен секретар на държавния глава по демография  и социални политики, бивш социален министър в предишните служебни правителства, назначени от президента Радев.

Румен Радев и Гълъб Донев, снимка: БТА

Държавният глава заяви, че на този тревожен фон основно предизвикателство пред служебния кабинет е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и по света. Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален, описа ситуацията президентът и заяви, че първи приоритет на служебния кабинет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната ни в конфликта, да предотврати рисковете пред националната сигурност,  да ускори работата по модернизацията на въоръжените ни сили и повишаването на тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса.

Като последици от войната президентът посочи глобалната енергийна криза и продоволствената криза.

Още от Built.bg:  Кои са трите водещи туристически дестинации в света?

По отношение на основната задача на всеки служебен кабинет – организирането на изборите, държавният глава изрази убеденост, че този служебен кабинет ще я реши успешно, както по думите я направиха и предишните три служебни кабинета.

Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза, без подкрепата на работещ парламент и в рамките на действащото в момента законодателство, което често е поставяно на изпитание от динамиката на събитията, се обърна към министрите от служебния кабинет президентът Радев. Управлението на страната в кризисна ситуация, при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност, заяви още държавният глава. Радев добави, че затова и негов избор за служебен премиер е Гълъб Донев и заяви, че в цялата си дейност до момента Донев е демонстрирал качества и компетентност за отговорни държавни позиции.

Служебното правителство не е “Б” отбор в управлението на държавата, заяви служебният премиер Гълъб Донев при представяне на задачите и приоритетите на служебното правителство. Това не е моя маркетингова приумица, това отсъжда основният закон, обясни той.

Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона, добави Донев. И посочи, че знае от личен опит, че отговорността към хората и доверието на хората “те пазят от загуба на равновесие, без значение колко високо в управленската йерархия на държавата се намираш”.

Днес предстои встъпване в длъжност на стотното правителство на Република България, посочи служебният премиер, но подчерта, че кабинетът няма да разполага със сто дни толеранс, защото му се пада нелеката задача да търси решенията за наследените кризи, без да разполага с механизмите на работещо Народно събрание.

Още от Built.bg:  Китай помага на имотния пазар с 42 милиарда долара

От вицепремиерите и министрите Гълъб Донев очаква работа на сто процента за организирането и провеждането на честни избори, за възстановяване на доверието между институциите, които представляват държавата, за намиране на изход от всички завещани кризи, за сваляне на политическото напрежение, продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост.

След думите на Гълъб Донев, служебното правителство положи клетва, прочетена от президента Румен Радев.

По-късно новоназначеното от президента служебно правителство пое изпълнителната власт от сваления след вот на недоверие кабинет на четворната коалиция, начело с Кирил Петков, на церемония по приемственост в „Гранитна зала“ на Министерския съвет. По време на нея Петков изброи пред служебния премиер Гълъб Донев свършеното от правителството дотук и изрази надежда новият кабинет да продължи усилията за борба срещу корупцията.

„Разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителството беше свалено, защото удари схеми за милиарди“, посочи Петков.

Оставяме ви излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв. В държавната хазна има над 8,5 млрд. лв. Това заяви досегашният премиер Кирил Петков.

„От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на страната. Противно на внушенията в общественото пространство, условия за апокалипсис в България няма. Няма заложени мини, клопки и подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката на честни избори“, заяви Петков.

Гълъб Донев и Кирил Петков, снимка: БТА

Като успехи на ръководения от него кабинет Петков изброи помощите за гражданите и бизнеса, газовата диверсификация, увеличените възнаграждения на медиците и учителите, актуализацията на пенсиите и други.

„Няма да се наложи да гасите пожари в социалната система. За първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността“, каза още Петков.

Още от Built.bg:  Какво донесе за Европа посещението на китайския президент Си Цзинпин?

„Вчера България подписа споразумение за оперативни договорености с Европейската комисия. Въпреки че българският План за възстановяване и устойчивост беше 24-ят приет, станахме 15-тата страна с оперативни договорености. Още тази седмица можете да изпратите фактура на стойност 2,6 млрд. лв.“, коментира Кирил Петков.

Той изрази надежда новоназначеният кабинет да продължи по пътя на борбата с корупцията и постигането на справедлива съдебна система.

„Тази битка трябва да продължи. Желая ви кураж, смелост и успех!“, обърна се още Кирил Петков към министрите от служебното правителство.

Служебният премиер Гълъб Донев пожела характер, смелост и мъдрост на своите министри, за да работят за интересите на България.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам