Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кабинетът има решение за изграждане на участъка на АМ “Струма” през Кресненското дефиле

Снимка: МРРБ

Проведохме разговори с Европейската комисия, предложили сме решение, което е логично, разбираемо, щадящо природата, възможно най-прагматично и очакваме решение в най-кратки срокове, каза премиерът акад. Николай Денков във връзка с оставащите над 20 км от магистрала “Струма”, които предстои да бъдат изградени между Симитли и  Кресна. Премиерът участва в официалната церемония по пускане на движението през най-дългия пътен тунел в страната – “Железница”, част от автомагистрала “Струма”.

Правителството се надява Европейската комисия до дни да приеме компромисен вариант за изграждането на последната част от магистрала “Струма” през Кресненското дефиле. На финалната техническа среща, след последните преговори по темата, България е предложила временно за една от посоките да се използва съществуващият път през дефилето, а за другата да се изгради ново трасе на изток през планината. Това е познатият Източен вариант (Г10-50). Същевременно започва проектиране на “допълващо трасе” извън дефилето, което би могло да стане основно в един момент. Това се разбра днес от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Той определи решението като “разумен компромис”

В приветствието си акад. Денков каза, че сложното технологично съоръжение е крачка към дългоочакваната връзка между Централна Европа през България – Видин – Кулата – Гърция. Премиерът припомни, че магистралата е трябвало да бъде готова за Олимпийските игри през 2004 г., а една от първите задачи, обсъдени с министрите на регионалното развитие и на транспорта и съобщенията при изготвяне на управленската програма са били именно както може да се направи, така че след този тунел да не се чака още 20 години за изграждането на 22 км.

Още от Built.bg:  Форум, посветен на пътната инфраструктура у нас, ще се състои днес в София
Николай Денков, снимка: БТА

“Забавяне на довършването на магистралата създава не само риск за още загубени животи, за още пътнотранспортни произшествия, за още неудобства за хората, които живеят в Кресненското дефиле, но то също създава проблем и за тези местообитания, за които толкова много искаме да се погрижим и затова отлагаме решението вече с години”, каза още адак. Николай Денков. Премиерът каза, че се очаква положително решение от Европейската комисия във връзка с вече предложено от страна на правителството решение. Министър-председателят изрази надежда това да е последното препятствие, за да може през 2027 – 2028 г. българските граждани да пътуват от София до Солун по “нормални европейски магистрали – такива, каквито заслужаваме всички ние”.

На официалната церемония днес бе пуснат в експлоатация най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас – тунел “Железница”, част от автомагистрала “Струма”. Съоръжението е с дължина около 2 км, а заедно с отсечките преди и след него в експлоатация се въвеждат 5 км автомагистрален път. На церемонията присъстваха председателят на парламента Росен Желязков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, Малина Кирова от Представителството на Европейската комисия в България, областният управител на Благоевград Мария Димова, народни представители, кметове на общини от областта, представители на Агенция “Пътна инфраструктура”, изпълнителя, строителния надзор и други.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам