Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кадри Симсон: Газохранилищата в ЕС са 58% пълни, рекордно ниво в историята на Съюза

Снимка: ЕК

На 31 март приключи зимният отоплителен сезон,  а газохранилищата в ЕС са били пълни на 58 на сто. Това е рекордно ниво в историята на Съюза по това време на годината, се казва в разпространено изявление на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон.

Европа излиза от втората зима след незаконното нашествие на Русия в Украйна. Въпреки многобройните опасения станахме по-силни от преди, с по-голяма енергийна сигурност и солидарност и по-чист енергиен микс.

В отговор на руското нашествие в Украйна през март 2022 г. Европейската комисия предложи плана REPowerEU, за да се сложи край на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива. Лидерите на ЕС единодушно постигнаха съгласие относно необходимостта от подробен план, който впоследствие беше представен от Комисията през май 2022 г. През 2022 г. последваха няколко спешни законодателни мерки в областта на енергетиката, които бяха приложени заедно с нашите държави членки, граждани и промишленост и надеждни международни партньори, се казва в изявлението 

Делът на вноса на руски газ в Европа е намалял от 45 % през 2021 г. на 24 % през 2022 г. и допълнително на 15 % през 2023 г.

“Въпреки че можем да се гордеем с начина, по който ЕС е управлявал енергийната криза до момента, няма място за самодоволство. Трябва да продължим да подкрепяме нашите граждани и промишленост, както и нашите украински приятели. Гарантирането на енергийната сигурност и конкурентоспособност на Европа, намаляването на цените и постигането на напредък в прехода към чиста енергия продължават да бъдат основен приоритет.”, заявява еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам