Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Как една стара мелница се превърна в “Селска бизнес академия”

Стара мелница в село Кърпачево, община Летница, е превърната в учебен и културно-информационен център на Деветашкото плато. Това разказва за БТА Ива Таралежкова, председател на Управителния съвет на сдружение “Деветашко плато”.

Ремонтът и обзавеждането са благодарение на Община Летница и Фондация “Америка за България”. Сградата има всички удобства за организиране на семинари, културни събития, обучения, изложби, запазен е духът и част от автентичните елементи на старата мелница. Предстои откриване в началото на тази година.

“През изминалата година сдружение “Деветашко плато” успя да разработи и защити възможност за подкрепа на една много мащабна инициатива, която нарекохме . Зад нея се крие идеята за преустройство на невероятно красивата сграда на старата мелница в Кърпачево”, посочи Таралежкова.

Снимка: www.lovech.bg

Историята на самата сграда е много интересна, защото тя някога е била построена в село Крушуна и е била воденица. Изградена е изцяло от бигор – много ценен камък, който вече е защитен и забранен за добиване от природата.

Хората от Кърпачево не са имали къде да мелят житото си в селото и са били принудени да ходят до Крушуна. Постепенно там се появяват още няколко воденици и първата става не толкова използвана.

Снимка: www.lovech.bg

Това дава повод на двама предприемчиви братя от Кърпачево да купят воденицата и по много интересен начин да я пренесат в тяхното село – разглобили са я, маркирали са камъните и всички елементи на сградата. Пренесли я и сглобили в Кърпачево, където вече става електрическа мелница, тъй като там няма течаща вода, разказа Ива Таралежкова.

С решение на Общинския съвет в Летница мелницата е дадена под наем на сдружение “Деветашко плато”, за да я ремонтира и да й придаде нови функции.

Още от Built.bg:  Денят на българската просвета и култура: „Книжовното богатство на София“

Снимка: БТА

“Тя беше в много лошо състояние, почти разрушена. Искахме да я възстановим и да й вдъхнем нов живот, създавайки място за културни, информационни събития, обучения и т. н.”, добави Таралежкова.

Финансовата подкрепа за тази мащабна инициатива е от Фондация “Америка за България”. В ремонтните и възстановителни дейности са се включили доброволци от селото и студенти по архитектура.

“Концепцията за възстановяването й е да запазим цялата автентичност на сградата, а именно бигор, кирпич, старите криви греди, които са използвани, да я укрепим и да вмъкнем елементи, които дават възможност за нейното модерно използване като иновативен център. Надяваме се, че ще се превърне в още една от перлите на Деветашкото плато”, обяснява Ива Таралежкова.

В едната част на центъра ще бъдат изложени останалите елементи от мелницата, така че хората да виждат автентични колелетата и механизми, които са работили за смилане на житото. Отделно ще има възможност и за снимки, които ще показват различни красиви места от Деветашкото плато като реклама за туристите. Планирани са и гостуващи изложби на фотографи и художници.

Ще има обособен етаж като помещение за обучения.

“Идеята е ние да започнем с организиране на обучения за местните предприемачи, най-вече в селата – собственици на къщи за гости, малки ресторанти, търговски обекти, производителни на местни продукти. Да им помогнем с различни преподаватели и специалисти от страната за по-добро управление на техния бизнес, за разработване на бизнес план, маркетинг, ценообразуване, за да подобрят още повече качеството на предлаганите туристически услуги и продукти в Деветашкото плато”, споделя председател на Управителния съвет.

Още от Built.bg:  Преди 30 години: Кралица Елизабет Втора откри тунела под Ламанша

Първите курсове ще бъдат подкрепени от Фондация “Америка за България” и са безплатни за участниците. След това, когато се убедим в качеството на нашата бизнес селска академия, ще предлагаме това и на хората от цялата страна, които желаят да научат повече и да почерпят от нашия опит, добави специалистът.

Има нужда от такъв тип обучения за хората с бизнес и малко свободно време за кратко да развият своите умения или да повишат своите знания и опит за това, което правят, убедена са създателите на уникалното пространство.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам