Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Как Германия ще защити потребителите от високите цени на енергията

Германското правителство договори вчера “отбранителен щит” на стойност 200 милиарда евро в опит да защити бизнеса и потребителите от катастрофалното въздействие на покачващите се цени на енергията. Властите в Берлин окачествиха мерките като “проява на сила” в енергийната война с Русия.

Какво точно предвижда въпросният “щит”?

Стимули за разширяването на източниците на енергия

Правителството ще насърчава развиването на възобновяеми енергийни източници, ще проектира и строи терминали за втечнен природен газ, ще работи със страни, които може да разполагат с нови газови находища и ще стимулира разширяването на паневропейските инвестиции в тръбопроводи, съвместими с преноса на водород.

Таван на цената на електричеството

Таванът ще важи и за домакинствата, и за бизнеса, като базовото потребление на гражданите и малките и средни предприятия ще бъде субсидирано, а допълнителното потребление ще бъде отчитано и заплащано по пазарни цени. Планът не посочва конкретни числа.

Таван на цената на газа

Мярката ще бъде временна и ще засегне частните домакинства и компании, като ще намали сметките им до поносими нива. Конкретните нива на тавана и начините му на прилагане ще бъдат определени от експертна комисия в средата на октомври.

Активиране на Фонда за икономическа стабилизация

Правителството ще финансира тавана на цената на газа и ще осигури средствата за тавана на цената на електричеството чрез Фонда за икономическа стабилизация, който първоначално беше създаден през 2020 г. за спасяването на авиокомпания “Луфтханза” (Lufthansa) по време на пандемията.

Снимка: AP

Правителството ще пълни фонда като иззема част от краткосрочните свръхпечалби, реализирани от някои енергийни компании по време на кризата. Компаниите, които изпитват затруднения заради войната в Украйна, и не са достатъчно подпомогнати от таваните на цената на газа и тока, биха могли да получат допълнителна държавна помощ.

Още от Built.bg:  Какво е бъдещето на трамваите – най-старият градски транспорт у нас?

Без такса газ за потребителите

Берлин се отказва от въвеждането на планираната такса “газ” за потребителите, която трябваше да влезе в сила на 1 октомври и да подпомогне компаниите, изпитващи затруднения при закупуването на газ на спотови цени, който да замени липсващия вече руски газ. Вместо това правителството ще търси конкретни решения, за да подпомогне големите компании, които са в затрудено положение като “Секюринг енерджи фор Юръп” (Securing Energy for Europe – SEFE), Фау Ен Ге (VNG) и “Унипер” (Uniper).

Намаляване на ДДС на газа

Правителството ще намали ДДС на газа от сегашните 19 на 7 процента до пролетта на 2024 г. и ще разшири данъчните облекчения, ползвани от топлофикациите.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам