Бюлетин

Как Германия ще защити потребителите от високите цени на енергията

Германското правителство договори вчера “отбранителен щит” на стойност 200 милиарда евро в опит да защити бизнеса и потребителите от катастрофалното въздействие на покачващите се цени на енергията. Властите в Берлин окачествиха мерките като “проява на сила” в енергийната война с Русия.

Какво точно предвижда въпросният “щит”?

Стимули за разширяването на източниците на енергия

Правителството ще насърчава развиването на възобновяеми енергийни източници, ще проектира и строи терминали за втечнен природен газ, ще работи със страни, които може да разполагат с нови газови находища и ще стимулира разширяването на паневропейските инвестиции в тръбопроводи, съвместими с преноса на водород.

Таван на цената на електричеството

Таванът ще важи и за домакинствата, и за бизнеса, като базовото потребление на гражданите и малките и средни предприятия ще бъде субсидирано, а допълнителното потребление ще бъде отчитано и заплащано по пазарни цени. Планът не посочва конкретни числа.

Таван на цената на газа

Мярката ще бъде временна и ще засегне частните домакинства и компании, като ще намали сметките им до поносими нива. Конкретните нива на тавана и начините му на прилагане ще бъдат определени от експертна комисия в средата на октомври.

Активиране на Фонда за икономическа стабилизация

Правителството ще финансира тавана на цената на газа и ще осигури средствата за тавана на цената на електричеството чрез Фонда за икономическа стабилизация, който първоначално беше създаден през 2020 г. за спасяването на авиокомпания “Луфтханза” (Lufthansa) по време на пандемията.

Снимка: AP

Правителството ще пълни фонда като иззема част от краткосрочните свръхпечалби, реализирани от някои енергийни компании по време на кризата. Компаниите, които изпитват затруднения заради войната в Украйна, и не са достатъчно подпомогнати от таваните на цената на газа и тока, биха могли да получат допълнителна държавна помощ.

Без такса газ за потребителите

Берлин се отказва от въвеждането на планираната такса “газ” за потребителите, която трябваше да влезе в сила на 1 октомври и да подпомогне компаниите, изпитващи затруднения при закупуването на газ на спотови цени, който да замени липсващия вече руски газ. Вместо това правителството ще търси конкретни решения, за да подпомогне големите компании, които са в затрудено положение като “Секюринг енерджи фор Юръп” (Securing Energy for Europe – SEFE), Фау Ен Ге (VNG) и “Унипер” (Uniper).

Намаляване на ДДС на газа

Правителството ще намали ДДС на газа от сегашните 19 на 7 процента до пролетта на 2024 г. и ще разшири данъчните облекчения, ползвани от топлофикациите.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам