Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Как “Малките 5 кьошета” се превърнаха в джунгла

За втора поредна година коледната украса в сърцето на София обединява бизнесът и граждани, зад послание за природата и застрашените редки животински видове .

Емблематичното кръстовище “Малките пет кьошета” в София се превърна в дива джунгла с джаз музика, празнични светлини и редки животински видове. Вдъхновението за тазгодишната празнична украса с кауза под надслов “Дива Коледа”, е опазването на биоразнообразието и местообитанията на застрашените животни.

Откриващ мини концерт постави едни до други хора и животни, а стотици съседи и посетители сложиха начало на празничния декември с пожеланието “Заедно пазим биоразнообразието”. В дните до Коледа дивото кътче остава отворено за градски забавления с фермерски базар, зоо истории, музика и коледни вкусотии, а украсата ще е там  чак до средата на януари. 

“Виж ме в зоопарка”  е малък символ по витрините на “Малките 5”, защото всички животни, вдъхновили тазгодишната коледна украса с кауза, могат да бъдат видяни на живо в столичния Зоопарк. Тигър, лемур, какаду, адакс, питон, белорък гибон, африкански лъв, двугърба камила, снежен леопард, хипопотам джудже, китайски воден дракон, а от пролетта и двойка слонове, са част от близо 30-те редки вида, които живеят в зоологическата градина.

Основната мисия на съвременните зоопаркове, освен да бъдат място за забавление и развлечение, е да образоват в познание за природата и да предоставят контролирана среда за отглеждане и опазване на редки видове, които след това да бъдат върнати в естествения им хабитат.

В последната събота преди празниците, на 17 декември от 11:00 часа, приятели от столичния Зоопарк гостуват на “Дива Коледа” с любопитни факти за животните, ежедневната работа с тях и натрупалите се през годините “Зоо истории”.

Още от Built.bg:  АПИ разпореди бързи действия по изпълнение на готовите проекти за свлачища в страната

През целия декември предстоят още поводи за събиране на “Малките 5 кьошета”, а украсата ще напомня за каузата до средата на януари.

Улични музиканти ще се грижат за празничното настроение в квартала с диви ритми и наздравици в уикенд вечерите до Коледа.

Коледната украса с кауза се осъществява по идея на Imp-Act Аgency и Мини Маркет в партньорство с Mastercard и Банка ДСК, които през 2022 стартират в България програмата Wildlife Impact за защита на над 2000 застрашени животински видове по света.

Украсата става реалност благодарение на Botanic Lab, Light Factory и екип от дейци, художници и скулптори. Особено важно е съдействието на Зоологическа градина – София, Столична Община, както и всички съседи, бизнеси и живущи в квартала. 

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам