Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Как община Видин ще реставрира Синагогата

Община Видин взема кредит от Фонд “Флаг“ за 5,32 млн. лева за изпълнението на проекта за реставрация на Синагогата. Това стана възможно, след като общинските съветници на своето последно заседание гласуваха и дадоха съгласие Община Видин да сключи договор с Фонд „Флаг“ ЕАД за поемане на краткосрочен общински дълг със срок на погасяване до 12 месеца.

Средствата ще бъдат възстановени след получаване на безвъзмездната финансова помощ от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР), казва пред  БТА Десислава Тодорова, заместник кмет „Европейски политики и инвестиции“. С поемането на дълга общината използва механизма на мостово финансиране чрез Фонд „ФЛАГ“ за получаване на оборотни средства. Средствата, уточнява Тодорова, ще дадат възможност за обезпечаване на необходимото финансиране за нормалното изпълнение на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“.

Поемането на общински дълг се налага, защото съгласно условията на ОПРР, бенефициентът има право да получи аванс, а следващото междинно плащане е след подписан Акт образец 15, т.е. когато обектът е завършен. Заместник кметът допълни, че предстои одобрено получаване на авансово плащане в размер на 2 797 000 лв. по договора за безвъзмездна финансова помощ. С тази сума Общината ще възстанови отпуснатия с решение на Общинския съвет (ОбС) – Видин безлихвен кредит за оборотни средства, а с остатъка ще бъде изплатен авансът по договора с изпълнителя на проекта.

Всички общини в България при изпълнението на европейски проекти използват механизма на мостово финансиране чрез Фонд „ФЛАГ“ за получаване на оборотни средства.

Зкмета допълва, че проектът ще бъде завършен в срок и строителните дейности са в график, на обект „Синагога“ се работи активно, като най-вероятно ще се наложи фирмата да премине на двусменен режим на работа. В момента се извършва много внимателно укрепване на стените, за да може да се премине към възстановяване на покрива. Синагогата е обект не само от национално, но и от международно значение и Община Видин ще се справи с всички предизвикателства и проектът ще бъде изпълнен в законоустановения срок, е категоричен и кметът на Видин д-р Цветан Ценков.

Още от Built.bg:  Mерил Стрийп и всички нейни лица

Вече шест месеца се извършват реставрационни и консервационни дейности на видинската Синагога и адаптацията й в туристическия обект „Културен център „Жул Паскин“. Реставрацията на над 120-годишния културен паметник от национално значение е изключително сложна, каза за БТА Генади Иванов, технически ръководител на обекта, представител на фирмата изпълнител Дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) „Паскен-2020“. ДЗЗД „Паскен 2020“обединява фирмите „Билдинг Комфорт“ ЕООД, „Алумина Елит 2003“ ЕООД и „Аморф Архитекти“ ООД.

Фирмата спечели обявената от община Видин обществена поръчка, изработи инвестиционен проект и започна през лятото на 2021 г. строително-монтажните и консервационно-реставрационните работи на обекта. Тя трябва да упражнява и авторски надзор по време на строителството. Срокът за изпълнение на всички дейности е 600 календарни дни и трябва да приключат до края на ноември 2022 г. уточни арх. Ангел Недялков, ръководител на проекта. Стойността на договора е 8 602 721 083 лева с ДДС.

Средствата са по Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020 г.”, приоритетна ос 6 „Регионален туризъм “, процедура на директно предоставяне “Развитие на туристически атракции”, чрез комбинирано финансиране: по Договор за безвъзмездна финансова помощ и чрез финансов инструмент – Договор за инвестиционен кредит, сключен с „Регионален фонд за градско възстановяване и развитие” АД и „Експресбанк” АД, уточни за БТА ръководителят на проекта.

Синагогата е една от най-големите в България и в Европа. Със своята архитектура и над 120-годишна история тя трябва да се превърне след реконструкцията в привлекателен туристически обекти и уникален културен център, носещ името на родения във Видин световноизвестен художник Жул Паскин. В еврейската религия, когато една Синагога не е използвана като религиозен храм дълго време, тя не може да бъде храм в бъдеще.

Още от Built.bg:  Седмицата в срещи на върха: Как светът ще помогне на Украйна

В този смисъл превръщането на Синагогата във Видин в Културен център е едно естествено продължение на уникалната сграда на еврейския храм, обясни Стрея Пунчева, представител на видинската организация „Шалом”.

Снимки: www.wmf.org

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам