Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Как Русия ще плати за нахлуването в Украйна

Петчасовите преговори между Москва и Киев по повод въоръжения конфликт в Украйна не доведоха до пробив, но не приключиха и с провал. Никоя от страните не разкри подробности за договореното, коментира вчерашния диалог руският в. “Известия”.

Леонид Слуцки от руската делегация обясни, че договореностите тепърва трябва да бъдат “утвърдени в столиците” преди следващ преговорен кръг. А на международния фронт няма нищо ново – все нови страни се присъединяват към санкциите срещу Русия, пише изданието.

Държавната дума готви в тази връзка инициативи за подкрепа на бизнеса и населението. Путин наложи вчера контрасанкции, насочени според експерти срещу оттока на капитали и целящи да стабилизират рублата. Банкери и финансисти препоръчват хората да не се тревожат. Но санкциите срещу руския космически отрасъл крият риск от реални щети и сметката със сигурност ще бъде представена на Европа, добавя “Известия” в серия материали за последиците от агресията на Москва в съседната страна.

Цитирани в тях аналитици одобряват мерките на руските власти, задължили например износителите да продават 80 процента от валутните си печалби и вдигнали ключовата лихва на 20 процента, обобщава БТА.

Войната, започната от Владимир Путин, продължава. А санкциите вече пряко се отразяват на руската икономика, коментира “Медуза” вчерашните исторически максимуми на чуждестранните валути на Московската борса (109 рубли за долар, 122 рубли за евро).

Указът на Путин фактически спира всички парични преводи зад граница. Как ще си платите за “Нетфликс”? Как ще си платите сметките за жилище в друга страна? Как ще платите, ако детето ви учи в чужбина? Чака ни висока инфлация и дефицит на жизненоважни стоки. Колко ще трае това – не се знае. А какво предстои – зависи от това какво ще прави Русия в Украйна, заявява пред новинарския сайт банковият експерт Василий Солодков.

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии

Парите в Русия силно поскъпнаха. Днешните лихви са всъщност забранителни. Едва ли някой ще дръзне сега да вземе дългосрочен заем, прогнозира “Комсомолская правда”.

Заради непосилните кредити много бизнеси ще затворят, ипотечните заеми ще бъдат парализирани, доверието на инвеститорите ще бъде изгубено за дълго време. Пропукват се самите основи на модерната цивилизована икономика в Русия – това прилича на наближаващо цунами, алармира в интервю за “Свободная преса” финансистът Максим Кривелевич. “Последният руски цар също имаше много пари. И как свърши всичко това?”, напомня политологът Алексей Неживой.

Председателят на Съюза на потребителите в Русия Пьотър Шелишч предсказва в “Новая газета” съществено поскъпване на вноса, дефицит на резервни части за най-различна техника, многократен скок на потребителските цени. Но се надява да не се стигне до ембарго върху доставките на чуждестранни лекарства в Русия (58 на сто от препаратите в обращение) – това би означавало “много хиляди предотвратими смъртни случаи и инвалидности”.

Всички бивши соцстрани се стремяха към членство в НАТО поради страх от Русия – и сега потвърдихме, че без НАТО е смъртно опасно да бъдеш наш съсед, коментира той инвазията в Украйна. Според руския общественик всички граждани трябва да призовават Путин незабавно да спре военните действия и да търси мирни решения на проблемите с Киев.

Щом западните страни ни отрязват от капиталовите пазари, Русия може да ги отреже от стоковия поток, заявява пред “Взгляд” анализаторът Владимир Ананиев.

Икономиката на страните в Европа – и бизнесът, и потребителите, зависи от енергийните ресурси. Теоретично, ако руският износ на петрол и газ за Европа спре, част от европейските предприятия просто няма да могат да работят, а токът за населението ще поскъпне. Да не забравяме металите, селскостопанската продукция и много други неща. Докато не са прекъснати търговските връзки, валутният пазар в Русия няма да бъде унищожен, разсъждава експертът.

Още от Built.bg:  Крайнодесният блок печели първия тур на парламентарните избори във Франция

“Ядрените” антируски санкции практически не засегнаха петролногазовия износ на Русия. Западът откри в тях дупка, която ще даде на Русия възможност да поддържа валутния баланс, пише “Независимая газета”.

И за САЩ, и още повече за ЕС налагането на санкции, ограничаващи доставките на горива от Русия, е табу – поне докато петролът и газът са крайно скъпи, а в ЕС има недостиг на енелгоносители. Затова всички досегашни канали за плащане на руския енергиен износ изглежда ще действат през цялата 2022 г., дори ако в близките няколко седмици военната операция на Русия в Украйна продължи, прогнозира бизнес аналитикът Антон Биков.

Междувременно московчани обсаждат валутните банкомати, луксозните стоки и процесорите поскъпват, но в другите магазини засега няма паника и недостиг на стоки. Тъгува само светският хайлайф. За останалите шокът май се отлага до април, констатира в репортаж РОСБАЛТ.

Агенцията обаче цитира и “съвсем не подслушани специално” коментари на столични водопроводчици. “Ясно ли ти е, че сега няколко години всички ще си смучем лапите” като гладни мечки през зимата, възкликва единият. Друг отвръща: “Значи си съгласен Русия да бъде унищожена?”. РОСБАЛТ вижда в двамата олицетворение на “двете Русии”, стоящи днес “замислени” край канализационния люк.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам