Бюлетин

Как са се екипирали планинарите в миналото

Снимка: БТА

Изложба с екипировката на планинарите в миналото разказва историята на туристическото движение в Разлог.

Тя е подредена на централния площад в града, под дървен навес, където облечените манекени, старите дървени ски и шейни, раниците и ароматните билки сякаш пренасят в планината за среща с туристите от миналото.

Изложбата е подредена от Исторически музей – Разлог и е подготвена заедно с Туристическо дружество “Пирин”, което тази година отбелязва 95 години от създаването си. За експозицията са издирени материали от фондовете на музея, сред които протоколна книга, печат, както и вещи, принадлежали на първите алпинисти в този край, разказа за БТА директорът на музея Христина Манова.

Снимка: БТА

Туристическото дружество е основано в далечната 1926 г. и с времето се разраства в женско дружество, клубове по алпинизъм и по ориентиране, посочи уредникът в музея Илия Тантилов.

Той описва членовете на туристическото дружество като хора, изпълнени с ентусиазъм, които се ангажират с маркиране на пътеки и изграждане на заслони. Тяхно дело е изграждането на заслона “Баюви дупки” – най-високият заслон в страната, който често има животоспасяваща роля.

Снимка: БТА

Една от големите цели пред новоучреденото дружество е била изграждане на хижа, разказа Илия Тантилов. През 1929 г. се подема инициативата за построяване на хижа в местността Суходолски поляни, а с много доброволен труд и с дарения на 12 август 1932 г. се полага основният камък на хижата, която носи името на поета Пейо Яворов.

Сред членовете на туристическото дружество в Разлог е имало и много успешни алпинисти, които са изкачвали редица върхове, разказа уредникът на историческия музей. На базата на тези туристически дружества впоследствие се създава структурата на планинските спасители, допълни Тантилов.

Снимка: БТА

Изложбата, посветена на 95-ата годишнина на туристическо дружество “Пирин”, разказва за всеотдайността на основоположниците на туристическото движение в Разлог, но и припомня за уважението, което изисква планината и с което следва да се подхожда към нея.

Според музейния работник, който е планинар повече от пет десетилетия, правилата в планината не са се променили, променило се е отношението към тях.

Снимка: БТА 

В миналото е било задължително при преход да се предупреди хижарят на хижата, до която са се запътили туристите. Имало е и радиостанция, по която се е предавала информация за тръгнали и пристигнали туристи.

Снимка: БТА

“На всяка хижа имаше камбана, която се удряше сутрин и вечер и често пъти това е било животоспасяващо за загубили се туристи, за група, която е замръкнала, да се ориентира къде е хижата, ако броди наоколо и не я намира.”, разказа Илия Тантилов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам