Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Как са се екипирали планинарите в миналото

Снимка: БТА

Изложба с екипировката на планинарите в миналото разказва историята на туристическото движение в Разлог.

Тя е подредена на централния площад в града, под дървен навес, където облечените манекени, старите дървени ски и шейни, раниците и ароматните билки сякаш пренасят в планината за среща с туристите от миналото.

Изложбата е подредена от Исторически музей – Разлог и е подготвена заедно с Туристическо дружество “Пирин”, което тази година отбелязва 95 години от създаването си. За експозицията са издирени материали от фондовете на музея, сред които протоколна книга, печат, както и вещи, принадлежали на първите алпинисти в този край, разказа за БТА директорът на музея Христина Манова.

Снимка: БТА

Туристическото дружество е основано в далечната 1926 г. и с времето се разраства в женско дружество, клубове по алпинизъм и по ориентиране, посочи уредникът в музея Илия Тантилов.

Той описва членовете на туристическото дружество като хора, изпълнени с ентусиазъм, които се ангажират с маркиране на пътеки и изграждане на заслони. Тяхно дело е изграждането на заслона “Баюви дупки” – най-високият заслон в страната, който често има животоспасяваща роля.

Снимка: БТА

Една от големите цели пред новоучреденото дружество е била изграждане на хижа, разказа Илия Тантилов. През 1929 г. се подема инициативата за построяване на хижа в местността Суходолски поляни, а с много доброволен труд и с дарения на 12 август 1932 г. се полага основният камък на хижата, която носи името на поета Пейо Яворов.

Сред членовете на туристическото дружество в Разлог е имало и много успешни алпинисти, които са изкачвали редица върхове, разказа уредникът на историческия музей. На базата на тези туристически дружества впоследствие се създава структурата на планинските спасители, допълни Тантилов.

Още от Built.bg:  Енергийната компания на Бил Гейтс строи атомна електроцентрала от ново поколение

Снимка: БТА

Изложбата, посветена на 95-ата годишнина на туристическо дружество “Пирин”, разказва за всеотдайността на основоположниците на туристическото движение в Разлог, но и припомня за уважението, което изисква планината и с което следва да се подхожда към нея.

Според музейния работник, който е планинар повече от пет десетилетия, правилата в планината не са се променили, променило се е отношението към тях.

Снимка: БТА 

В миналото е било задължително при преход да се предупреди хижарят на хижата, до която са се запътили туристите. Имало е и радиостанция, по която се е предавала информация за тръгнали и пристигнали туристи.

Снимка: БТА

“На всяка хижа имаше камбана, която се удряше сутрин и вечер и често пъти това е било животоспасяващо за загубили се туристи, за група, която е замръкнала, да се ориентира къде е хижата, ако броди наоколо и не я намира.”, разказа Илия Тантилов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам