Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Как ще изглежда новата част от парк „Розариум“ в Казанлък

При изграждането на новата част от централния парк „Розариум“ в Казанлък ще бъде запазена плановата схема на парковото пространство. Това каза в интервю за БТА главният архитект на Общината Георги Стоев. Новата зона е с площ над два декара и се намира в северозападната част на парка на улица „Войнишка“, а вече е готов идейният проект.

„Проектът е дело на един млад и талантлив казанлъшки архитект, който вече се е доказал с други паркови решения. Трябва да отбележа, че работата по него е безвъзмездна и е дарение към Община Казанлък и гражданите“, посочи арх. Стоев.

Той обясни, че идеята е тази част от парка да се развие не в строгата геометрична форма на останалото парково пространство, а да бъде разработена по-пейзажно.

Новата зона ще бъде ориентирана към деца над 12 години и към тийнейджъри, които до този момент са малко „пренебрегнати“ от гледна точка на функционалните зони в основния парк. „Това, разбира се, не значи, че всички останали граждани няма да могат да използват новото пространство“, допълни арх. Георги Стоев.

Той коментира, че идеята на проектанта е мястото да не бъде равна и плоска тревна площ с насаждения и декоративна растителност, а теренът да бъде моделиран на места с изкуствени възвишения и хлътвания и да се получи по-разнообразно пейзажно решение.

Предвиждат се три функционални зони както за отдих и развлечения, така и за културни дейности. Една от тях е амфитеатърът, който ще бъде предназначен за концерти, представления, събирания на младежите, обясни арх. Георги Стоев. Друга функционална зона е сцената, която ще бъде изградена в североизточния ъгъл на пространството. Тя ще бъде с лека конструкция и ще разполага със складови помещения.

Още от Built.bg:  Още метро, тротоари, пари за районните кметове: Kои са приоритетите на общината в сезона на ремонтите

Арх. Стоев допълни, че в новата част на парка ще се организират камерни събития, а големите такива ще продължат да се провеждат на площадното пространство пред мемориалния паметник. „В северната част се предвижда място за въжена градина с дървена конструкция за катерене, хамаци и други. Атрактивно е, виждал съм го на други места и е доста популярно в такива паркове“, коментира архитектът.

В момента се намираме на идейна фаза, предстои разработване на работен проект, който ще включва художествено осветление, както и каква конкретна растителност ще бъде засадена, каза още арх. Георги Стоев.

Той подчерта, че вече е заснета цялата съществуваща растителност на мястото, всички ценни дървета ще бъдат запазени, а тези, които не са в добро състояние, ще бъдат заменени с нови. „Ще има и декоративна растителност, цветя, напоителна система, охранителна система, а настилките ще бъдат продължени и оформени с цветни павета както в основния парк“, допълни той.

Според арх. Стоев парк „Розариум“ е едно знаково за Града на розите място. Той е създаден през 1922 – 1923 година на мястото на старо турско гробище, което е било преместено другаде. „Цялото пространство е във формата на ромб и е замислено като място за парк още в най-ранния устройствен план на града, с който разполагаме, който е от 1908 година“, отбеляза архитектът.

При създаването си парк „Розариум“ е разработен по тогавашните разбирания за парк с една строга функционална схема, която е развита около една главна ос в посока югоизток – северозапад, която преминава през цялото пространство, а от двете и страни са обособени различни зони, обясни той.

„При изграждането му тази част от парка, върху която сега ще се работи, е била обслужваща парковото пространство и там е имало разсадник. Това е така до 90-те години на миналия век, когато пространството става частна собственост, каквато беше и до скоро“, коментира арх. Георги Стоев.

Той каза, че през годините е имало много опити мястото да бъде застроено, но Община Казанлък не го е допуснала, а имотът е закупен от администрацията след решение на Общинския съвет от октомври м.г. „С придобиването на имота Община Казанлък го върна на гражданите“, отбеляза той.

Още от Built.bg:  Да възстановиш "Нотр Дам". Предизвикателствата пред строителите

Архитектът напомни още, че през 2014 година беше направено основно обновяване на парк „Розариум“, при който отново е запазена оригиналната схема на алеите и зелените площи. „С тази нова част, макар да смятаме да е малко по-различна, също се запазва основната ос и функционални зони“, отбеляза архитектът.

Арх. Георги Стоев изрази надежда новото пространство да хареса на казанлъчани, да обогати парка и да допринесе за популяризирането му не само сред жителите, но и сред гостите на града. „Гражданите ще бъдат запознати и с останалите фази на проекта, който очакваме до края на настоящата година да бъде вече реализиран, тъй като администрацията подходи доста амбициозно и по него се действа доста бързо“, каза още той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам