Бюлетин

Как ще изглежда новата част от парк „Розариум“ в Казанлък

При изграждането на новата част от централния парк „Розариум“ в Казанлък ще бъде запазена плановата схема на парковото пространство. Това каза в интервю за БТА главният архитект на Общината Георги Стоев. Новата зона е с площ над два декара и се намира в северозападната част на парка на улица „Войнишка“, а вече е готов идейният проект.

„Проектът е дело на един млад и талантлив казанлъшки архитект, който вече се е доказал с други паркови решения. Трябва да отбележа, че работата по него е безвъзмездна и е дарение към Община Казанлък и гражданите“, посочи арх. Стоев.

Той обясни, че идеята е тази част от парка да се развие не в строгата геометрична форма на останалото парково пространство, а да бъде разработена по-пейзажно.

Новата зона ще бъде ориентирана към деца над 12 години и към тийнейджъри, които до този момент са малко „пренебрегнати“ от гледна точка на функционалните зони в основния парк. „Това, разбира се, не значи, че всички останали граждани няма да могат да използват новото пространство“, допълни арх. Георги Стоев.

Той коментира, че идеята на проектанта е мястото да не бъде равна и плоска тревна площ с насаждения и декоративна растителност, а теренът да бъде моделиран на места с изкуствени възвишения и хлътвания и да се получи по-разнообразно пейзажно решение.

Предвиждат се три функционални зони както за отдих и развлечения, така и за културни дейности. Една от тях е амфитеатърът, който ще бъде предназначен за концерти, представления, събирания на младежите, обясни арх. Георги Стоев. Друга функционална зона е сцената, която ще бъде изградена в североизточния ъгъл на пространството. Тя ще бъде с лека конструкция и ще разполага със складови помещения.

Арх. Стоев допълни, че в новата част на парка ще се организират камерни събития, а големите такива ще продължат да се провеждат на площадното пространство пред мемориалния паметник. „В северната част се предвижда място за въжена градина с дървена конструкция за катерене, хамаци и други. Атрактивно е, виждал съм го на други места и е доста популярно в такива паркове“, коментира архитектът.

В момента се намираме на идейна фаза, предстои разработване на работен проект, който ще включва художествено осветление, както и каква конкретна растителност ще бъде засадена, каза още арх. Георги Стоев.

Той подчерта, че вече е заснета цялата съществуваща растителност на мястото, всички ценни дървета ще бъдат запазени, а тези, които не са в добро състояние, ще бъдат заменени с нови. „Ще има и декоративна растителност, цветя, напоителна система, охранителна система, а настилките ще бъдат продължени и оформени с цветни павета както в основния парк“, допълни той.

Според арх. Стоев парк „Розариум“ е едно знаково за Града на розите място. Той е създаден през 1922 – 1923 година на мястото на старо турско гробище, което е било преместено другаде. „Цялото пространство е във формата на ромб и е замислено като място за парк още в най-ранния устройствен план на града, с който разполагаме, който е от 1908 година“, отбеляза архитектът.

При създаването си парк „Розариум“ е разработен по тогавашните разбирания за парк с една строга функционална схема, която е развита около една главна ос в посока югоизток – северозапад, която преминава през цялото пространство, а от двете и страни са обособени различни зони, обясни той.

„При изграждането му тази част от парка, върху която сега ще се работи, е била обслужваща парковото пространство и там е имало разсадник. Това е така до 90-те години на миналия век, когато пространството става частна собственост, каквато беше и до скоро“, коментира арх. Георги Стоев.

Той каза, че през годините е имало много опити мястото да бъде застроено, но Община Казанлък не го е допуснала, а имотът е закупен от администрацията след решение на Общинския съвет от октомври м.г. „С придобиването на имота Община Казанлък го върна на гражданите“, отбеляза той.

Архитектът напомни още, че през 2014 година беше направено основно обновяване на парк „Розариум“, при който отново е запазена оригиналната схема на алеите и зелените площи. „С тази нова част, макар да смятаме да е малко по-различна, също се запазва основната ос и функционални зони“, отбеляза архитектът.

Арх. Георги Стоев изрази надежда новото пространство да хареса на казанлъчани, да обогати парка и да допринесе за популяризирането му не само сред жителите, но и сред гостите на града. „Гражданите ще бъдат запознати и с останалите фази на проекта, който очакваме до края на настоящата година да бъде вече реализиран, тъй като администрацията подходи доста амбициозно и по него се действа доста бързо“, каза още той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам